IMF`ye Türk dostu başkan geliyor

Strauss-Kahn, Fransız siyaset sahnesinde Türkiye dostu bir politikacı olarak tanınıyor

Bigpara Haber

Avrupa Birliği`nde ortak para kullanan 13 ülkenin katıldığı Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısında, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy`nin Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığı için önerdiği Fransa eski Ekonomi ve Maliye Bakanı Sosyalist Dominique Strauss-Kahn`a onay çıktı. Onay Türkiye için de olumlu bir haber oldu.



CNNTURK

AB`de nadir görülen bir uygulamayla Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısına katılan Sarkozy, planladığı vergi indirimini savunurken Strauss-Kahn`ın IMF başkanlığı adaylığına destek verilmesini isteyeceğini duyurmuştu.
 
Strauss-Kahn, Fransız siyaset sahnesinde Türkiye dostu bir politikacı olarak tanınıyor. Bir dönem Maliye ve Ekonomi Bakanlığı yapmış olan Strauss-Kahn, Sarkozy`nin tersine Türkiye`nin AB üyeliğine destek veriyor.

Sosyalist Parti`de, Laurent Fabius ile birlikte cumhurbaşkanlığı aday adaylığı yarışına giren ancak Segolene Royal karşısında seçimi kaybeden Strauss-Kahn, Türkiye`nin AB`den dışlanmasına şiddetle karşı çıkmıştı.
 
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine Sosyalist Parti`den aday adayı olan siyasetçilerin, televizyonda yaptıkları açık oturuma katılan Dominique Strauss-Kahn`ın diğer aday adaylarından Segolene Royal ve Laurent Fabius`a oranla Türkiye`ye daha yakın bir tutum sergilemişti.
 
Dominique Strauss-Kahn, AB`nin Türkiye`yi Irak ve İran tarafına atmaması gerektiğini söylerek, Türkiye`nin üyeliği konusunda Fransa ve Almanya`nın desteğinin önemine dikkat çekmişti.
 
Türkiye`yi yakından tanıyan Dominique Strauss-Kahn, eski cumhurbaşkanı François Mitterand`ın, 1992 yılında Türkiye`ye yaptığı resmi ziyarete de Maliye ve Ekonomi Bakanı olarak katılmış ve iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik konulardaki bir çok anlaşmaya ülkesi adına imza atmıştı.
 
IMF`nin başkanını AB belirliyor
 
ABD ve AB arasındaki centilmenlik anlaşmasına göre ekonomi alanında dünyanın en önemli iki uluslararası kuruluşundan Dünya Bankası`nın başkanını ABD atarken, IMF`nin başkanını uzlaşarak AB belirliyor.
 
Strauss-Kahn`ın İngiltere`nin de desteğini sağlaması gerekse de gözlemciler, Euro Grubu`nun onay vermesiyle yeni IMF başkanının büyük ölçüde belirlendiğini düşünüyor.
 
AB üyesi bazı ülkeler, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Başkanı Pascal Lamy`nin de Fransız olduğunu hatırlatarak IMF`nin Avrupa`da başka bir ülke tarafından temsil edilmesi gerektiğini ileri sürerken, Sarkozy`nin Strauss-Kahn önerisini iç politikada potansiyel rakiplerinden birini devre dışı bırakma çabası olarak değerlendiriyordu.
 
Mevcut IMF Başkanı İspanyol Rodrigo Rato, kişisel nedenlerle ekim ayında görevinden ayrılacağını açıklamıştı.

Diğer Genel Haberleri