IMF: Faiz beklenenden daha hızlı düşüyor

Bigpara Haber
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, Türkiye`nin şu anda, bir yıl öncesine göre iç ve dış sıkıntıları ve olası krizleri önlemek açısından daha iyi bir pozisyonda olduğunu ifade etti.

Ekonomik program ile bazı olumlu sonuçlar alınmaya başlandığını belirten Brekk, faiz oranlarının beklenenden daha hızlı düştüğünü söyledi.

Brekk, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen ‘‘Ekonomik Krizden Çıkışta IMF Politikalarının Değerlendirilmesi’’ konulu panel öncesinde bir konuşma yaptı. Türkiye`nin ekonomik büyüme açısından çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu ama bu potansiyelin kullanılamadığını savunan Brekk, zayıf ekonomik büyümenin enflasyonu hızlandırdığını söyledi. Brekk, ‘‘Yüksek enflasyonla birleştiğinde, büyüme performansındaki bu hayal kırıklığı yapısal katılıklara, kamu finansmanında zayıflığa ve (düşük politik kredibiliteye) yol açmıştır’’ dedi.

Brekk, uygulanan programın temel unsurlarının dayanağı olan sorunları; kamu sektöründeki etkinlik ve şeffaflık, fiyat istikrarı ve Merkez Bankası hukuku ilişkisi, bankacılık sektöründeki zayıflıklar ve yatırım ortamının elverişsizliği olarak sıraladı. Brekk, programın uygulanmasıyla sağlanan ‘bazı olumlu gelişmeleri’ şöyle sıraladı:

‘‘Enflasyon düşüyor. Tüketici fiyatları, kirizden buyana en düşük orana ulaştı. Enflasyon beklentilerinin azalması da önemli bir faktör olacak. Faiz oranları beklenenden hızlı düşüyor. Ayrıca ödemeler dengesi de önceye göre daha iyi. Bütün bunlar olumlu gelişmeler. Türkiye şu anda iç ve dış sıkıntıları, olası krizleri önlemek açısından daha iyi bir pozisyonda.’’

Brekk, sürdürülebilir bir büyümenin Türk halkının yoksulluk da olmak üzere her açıdan yararına olacağını kaydetti.


Ödevinizi yaptınız kredide sorun yok


IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, IMF İcra Direktörleri toplantısının, bu ayın 15`inde yapılmasının planlandığını söyledi.

Brekk, Türkiye`ye verilecek 1.1 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılması konusunda ise hiç bir sorun görmediğini açıkladı.

Brekk, TOBB`da katıldığı panelin ardından, yaptığı açıklamada, İcra Direktörleri Kurulu toplantısının planlandığı gibi yapılacağını, kredi diliminin onaylanmasının önünde bir engel olmadığını, Türkiye`nin yapması gerekenleri yaptığını ifade etti.

Diğer Ekonomi Haberleri