IMF desteği ne kadar önemli?

Geçen haftayı IMF ile anlaşmazlık çıktığı dedikoduları arasında geçiren Arjantin’de IMF anlaşmasının detayları bekleniyor

Bigpara Haber
Arjantin de Türkiye gibi Emerging Markets satütüsünde yeralan bir ülke konumunda bulunuyor. Dikkat çeken nokta konjonktürel olarak Arjantin, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerin aynı ekonomik kaderi paylaşarak sırayla IMF’nin kapısını çalmaları.

Geçen haftayı IMF ile anlaşmazlık çıktığı dedikoduları arasında geçiren Arjantin’de IMF anlaşmasının detayları bekleniyor. IMF’ce yarı heterodoks politika izlemesi önerilen ülkede, kamu harcamalarının belirli bir süre için dondurulması ve sıkı bütçe politikası konularında siyasi sıkıntılar yaşanabileceği belirtiliyor. Arjantin’in IMF’nin yapacağı yardım sonucunda 14 milyar dolara kavuşması beklenmekte.
Dikkat çeken nokta ülke içindeki bankaların ve emeklilik fonlarının 13 miyar dolarlık yardımda bulunacağı. Bu yardımın da Türkiye’de olduğu gibi tahvil alımları ve gelen borçların vadesinin uzatılması şeklinde olacağı belirtiliyor.

Brezilya’da da sorun aynı büyüme mi cari açık mı?
Brezilya’da Kasım ayında enflasyonun tüketici endeksine göre yüzde 0.32 arttığı görüldü. Cari açığın ise ülkedeki yüzde 4.5 oranındaki hızlı büyümeye dayalı olarak arttığı gözleniyor. Ekim ayı itibariyle 3.5 Milyar dolar cari açık çıkan ülkede politikalar cari açığın azaltılması üstüne yoğunlaşıyor. Bu politikalarla beraber bir yandan realin dolar karşısında değer kaybının de sınırlanması ve böylece enflasyonun daha fazla çıkmaması planlanıyor. Brezilya’da bu hafta içinde Merkez Bankası faiz indirimine gidilebilir.. Enflasyonu kontrol altında tutmayı amaçlayan bu faiz indiriminde Brezilya bono piyasasındaki rahatlama da önemli bir etken olarak gözüküyor.

ABD’nin Brezilya’yı da 1993’de Meksika ve Kanada’yla beraber kurduğu Nafta’ya dahil etmesi de beklenebilecek gelişmeler arasında yaralmakta. Uzmanlar Brezilya piyasalarına yatırım yapılmasının Meksika’ya göre akıllıca olacağını belirtiyorlar.

Enflasyon oranı kabul edilemeyecek düzeyde
1994-1999 yılları arasında ortalama enflasyon oranlarına bakıldığında Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında açık farkla önde gittiği görülüyor.
Türkiye%83
Rusya%65
Arjantin%3
Meksika %23
Brezilya %18

Türkiye’nin de global piyasalara adapte oldukça enflasyon oranlarının bu düzeyde kalamayacağı ve uluslararası piyasalardan destek göreceği IMF’nin likidite krizinde gösterdiği tutumla belli oldu. Nitekim 10 Milyar dolarlık yardımın IMF’nin tarihinde Türkiye’ye verilen en büyük meblağ olduğu gerçeğiyle desteğin devam edeceği sinyalleri verildi.(tradecnet)

Diğer Genel Haberleri