IMF’den 2.3 katrilyonluk önlemler paketi şartı

Bigpara Haber
IMF ile stand-by`ın 5. gözden geçirme çalışmalarının tamamlanması konusunda mutabakata varıldı. IMF`nin gözden geçirmeyi onaylaması için, hükümetin 2.3 katrilyonluk tasarruf ve gelir paketini uygulamaya koyması, Bağ-Kur ve SSK yasa tasarılarını Meclis’ten çıkarması gerekiyor.

Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin, 12 gündür sürdürdüğü 5. Gözden Geçirme görüşmeleri tamamlandı. Devlet Bakanı Ali Babacan, Gözden Geçirme`nin IMF İcra Direktörleri`nin 4-15 Ağustos dönemindeki tatilinden önce, veya ‘hemen sonra’ bitmiş olacağını açıkladı. IMF toplam 2.3 katrilyon liralık bir gelir ve tasarruf paketinin uygulanmasını istiyor. Babacan’ın detaylarını açıklamadığı pakette vergi oranlarında artış ile kamu harcamalarında kısıntılar olduğu belirtiliyor. 500 milyon dolarlık kredi diliminin bağlı olduğu 5. Gözden Geçirme`nin IMF İcra Direktörleri Kurulu`nca onaylanabilmesinin; 2.3 katrilyon liralık gelir ve tasarruf önlemleri paketinin hayata geçirilmesi ile SSK ve Bağ-Kur yasalarının TBMM Genel Kurulu`nda kabulüne bağlı olduğu açıklandı. Babacan; IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk`in katıldığı bir basın toplantısı düzenledi. 5. Gözden Geçirme için planlanan bazı önlemlerin yeniden takvimlendirildiğini söyleyen Babacan, bu önlemlerin 4 Ağustos`tan önce bitmemesi için şu anda bir neden olmadığını söyledi.

2.3 KATRİLYONLUK SAPMA

Ekonomik programın sürdürülmesinde taviz verilmemesi nedeniyle program hedeflerinin gerçekleştirildiği ve bazı göstergelerde iyileşme görüldüğünü söyleyen Babacan, yüzde 5`lik büyüme ve yüzde 20`lik enflasyon hedefine ulaşılacağını açıkladı. Babacan buna karşılık faiz yükünün azaltılması için öngörülen yüzde 6.5`lik faiz dışı fazla hedefinde yapılan projeksiyon göre 2.3 katrilyon liralık sapma olabileceğini kaydetti.

Bu sapmayı giderecek önlemlerin hızla uygulamaya sokulacağını vurgulayan Babacan, kısıntaların sağlık ve eğitim harcamalarını kapsamayacağını bildirdi. Yılın ilk altı ayında yüzde 96 olan iç borç çevirme oranının, yılın ikinci yarısında yüzde 80`e düşürüleceğini belirten Bakan, net kamu borcunun GSMH`ye oranının yıl sonunda yüzde 70`in altına düşeceğini kaydetti.

Mayısa göre ilerleme sağlanmış

IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam ise 5. Gözden Geçirme`nin tamamlanması için yapılması gerekenler konusunda Hükümet ile uzlaştıklarını açıkladı. Moghadam, Mayıs ayındaki 5. Gözden Geçirme ile kıyaslandığında, daha ileri bir aşamada olunduğunu kaydetti.

Hükümetin uygulayacağı reformların uluslararası standartlara uygunluğunun kendileri için önemli olduğunu söyleyen Moghadam, bu çerçevede asosyal güvenlik sistemine ilişkin sorunun çözümünde ‘af değil, yükümlülerin ödeme kabiliyetinin esas alınacağını’ kaydetti.

Moghadam, Başbakan Tayyip Erdoğan`ın 2004`ten sonra IMF ile yeni bir stand-by anlaşması yapmayacağı yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, bu konuyu tartışmak için henüz erken olduğunu söyledi.

Kararlılığımız perçinlendi

Ekonomik program konusunda kararlı olduklarını ve bu konudaki kararlılıklarının hem bugüne kadarki uygulamalarının, hem de 5`inci gözden geçirmeye ilişkin çalışmaların tamamlanması ile perçinlendiğini ifade eden Babacan, şunları kaydetti:

‘‘Önümüzdeki aylarda başlayacağımız 2004 bütçesine yönelik çalışmalar ve yapısal reformlar, kararlılığımızı ve orta vadeli perspektifimizi net bir şekilde ortaya koyacak ve ekonominin önündeki tüm belirsizlikleri ortadan kaldırarak istikrarlı büyümeyi kalıcı halegetirecektir. Ekonomik programımızın uygulanmasında ya da öngördüğümüzhedeflerde bir sapma asla söz konusu olmayacaktır.’’

Türkiye`nin kaynaklarının geçmişte olduğu gibi çarçur edilmesi, hortumlanması ve bazı çıkar çevrelerine peşkeş çekilmesinin kesinliklesöz konusu olmadığını vurgulayan Babacan, artık, Türkiye kaynaklarını,çalışanların emeğini ve vatandaşların haklarının yağlama döneminin sona erdiğini söyledi. Popülist politikalar döneminin de artık kapandığını belirten Babacan, ekonomideki olumlu havanın en kısa zamanda toplumun tüm kesimlerine yansıyacağını, oluşan güven ve istikrar ortamının tüm kesimlerin rahat bir nefes almasını beraberinde getireceğini kaydetti.

Vergi paketi için yabancı uzmanlar geliyor

Devlet Bakanı Ali Babacan, ‘Serbest bölgelerde vergi muafiyetinin kaldırılması’na ilişkin bir soruyu yanıtlarken, Doğrudan Vergi Reformu 2. Paketi hakkında bilgi verdi.

Doğrudan vergi Reformu 2. Paketi konusunda uluslararası tecrübelerden yararlanmak istediklerini ve yurtdışından gelecek uzmanlardan yararlanılacağını açıkladı.

Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu`na ilişkin çalışmaların son aşamaya geldiğini ve kısa sürede Meclis`e sunacaklarını söyleyen Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile bütçenin hazırlanması, uygulanması ve kontrolünde uluslararası standartların sağlanacağını sözlerine ekledi.

Diğer Ekonomi Haberleri