IMF, Bankacılıkta Temizlik İstedi

Bigpara Haber

Türkiye`nin içine düştüğü likidite krizini yerinde incelemek için önceki akşam Ankara`ya gelen Avrupa sorumlusu Michael Deppler başkanlığında Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti temaslarına başladı. Dün, hükümet üyeleri ve bazı bürokratlarla biraraya gelen IMF heyeti, Türkiye`ye verilecek ek desteğin şartı olarak bir dizi acil önlem istedi. Bu önlemlerin başında da bankacılık sisteminin iyileştirilmesine yönelik uygulamalara hız verilmesi geliyor. IMF`nin dünkü temasları, piyasaların beklediği ek yardım miktarının çok kısa sürede açıklanmayacağı görüşünün ağırlık kazanmasına neden oldu.

Michael Deppler başkanlığındaki IMF heyeti, dün Türkiye`deki temasların ilk olarak Hazine Müsteşarlığı ile Bankacılık Üst Kurulu ile başladı. IMF Türkiye Masası şefi Carlo Cottarelli başkanlığındaki bir grup sabah saatlerinde Hazine`ye, diğer bir ekip ise Bankacılık Üst Kurulu`na gitti. Bu heyette Deppler yer almadı.

Bankacılık Üst Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel, binanın önünde bekleyen gazetecilere Gerektiği zaman açıklama yapacağını söyledi. Temizel, IMF heyeti ile yapılan görüşmeye katılmadı.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber ile IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, Deppler`in kaldığı Sheraton Oteli`ne sabah 11.00`de gelerek Deppler ile görüştüler.

10 Gün Sürecek

Hazine Müsteşarlığı, aralarında IMF Bankacılık Bölüm Direktörü Setfan Ingves`in de bulunduğu Deppler başkanlığındaki IMF heyetinin, Türkiye`de yaklaşık 10 gün kalmasının beklendiğini açıkladı. Açıklamada, `Görüşmelerle ilgili olarak, gerektiğinde yazılı basın açıklaması ile kamuoyu bilgilendirilecek denildi.

Cottarelli`nin son ziyaretinde çok sıkı güvenlik önlemlerinin alınarak, gazetecilerin girmesinin yasaklandığı Hazine`ye giriş-çıkışlar nispi olarak yumuşatıldı. Hazine Müsteşarlığı`na bu kez sadece kameraman ve foto muhabiri alınmıyor.

Deppler ve beraberindeki heyet öğleden sonra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve Devlet Bakanı Recep Önal ile görüştü.

IMF heyeti Türkiye`de temaslarına başlarken, sabah saatlerinde Washington`daki IMF merkezinden de bir açıklama geldi. IMF sözcüsü David Hawley, IMF Başkanı Horst Köhler`in Türk hükümetiyle temaslar konusunda yaptığı önemli açıklamanın ardından, Türkiye`ye verilecek destekle ilgili ayrıntıların, bundan sonraki görüşmeler sırasında belli olacağını bildirdi. Hawley, bu aşamada daha fazla ayrıntı vermenin mümkün olmadığını söyledi. Köhler`in Türkiye ile ilgili son açıklamasına dikkat çeken IMF çevreleri de, bu duyurudaki en çarpıcı unsurun, sağlanacak ek kaynakla ilgili kararın, 21 Aralık`ta yapılacak IMF İcra Kurulu Toplantısında çıkarılmasının amaçlandığı şeklinde ortaya çıktığını belirttiler.

IMF`nin Türkiye`ye sağlaması öngörülen ek kaynağın koşullu olduğuna işaret eden bu çevreler, IMF`nin güçlü politikalar uygulanması ve Türkiye`de bankacılık sektörünün güçlendirilmesi noktalarında ısrarlı olduğunu vurguladılar.

IMF`nin acil durum reçetesi

Bankacılık sektöründe temizlik yapın.

Fonların tasfiyesini hızlandırın.

Özelleştirme Konusunda sağlam güvenceler verin.

Tüketimi ve cari açığı kısmaya yönelik önlem alın.

Ücret artışlarında enflasyon hedefinden sapmayın.(HÜRRİYET)

Diğer Ekonomi Haberleri