İmalatta 3,5 yılın zirvesi!

İmalat PMI Mayıs'ta 53.5'e yükselerek yaklaşık 3.5 yılın en yüksek değerini aldı.

Bigpara Haber

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Mayıs ayında 53.5'e yükselerek Aralık 2013'ten bu yana en yüksek değeri aldı. Üretim, yeni siparişler ve istihdam keskin yükselirken, bekleyen siparişlerin Haziran 2006'dan bu yana en hızlı artışı kaydetmesi kapasite üzerindeki baskılara dikkat çekti.

IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Nisan ayında 51.7 değerini almıştı. Endeks üç aydır tarihsel ortalaması olan 50.7'nin üzerinde yer alıyor. 50'nin üzerindeki seviyeler büyümeye işaret ediyor.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Haberin Devamı

Üretim alt endeksi Mayıs'ta 53.8'den 54.2'ye yükselerek Şubat 2014'ten bu yana en yüksek büyümeye işaret ederken, yeni siparişler alt endeksi 52.3'ten 55.8'e yükselerek 42 ayın en yüksek değerini aldı.

Göstergeler iç talebin güçlendiğine işaret ederken, ihracat siparişleri alt endeksi de 53.6'dan 54.6'ya çıkarak üç yılın ikinci yüksek değerini aldı.

İmalat sanayinde istihdam Şubat 2015'ten bu yana en güçlü artışı kaydederken, bekleyen siparişlerdeki keskin artış üretim kapasitesinin talebi yakalayamadığını gösterdi. Mamul mal stoklarında hızlanan düşüş şirketlerin talebi kısmen stoklardan karşıladığına işaret etti.

İmalatçılar üzerindeki fiyat baskısı Mayıs ayında daha da hafifledi. Girdi fiyatları sekiz ayın, fabrika çıkış fiyatları da yedi ayın en hafif artışını kaydetti.

İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

Diğer Ekonomi Haberleri