İlerleme Raporu Da Hazır

Bigpara Haber
Avrupa Birliği Komisyonu`nun bugün yayınlayacağı Katılım Ortaklığı Belgesi`nin ardından 2000 yılının ilerleme raporunun son taslağı da belli oldu.


Kıbrıs ve Yunanistan`la ilişkilere atıfta bulunan raporda Türkiye`ye bir dizi uyarı da yer aldı. 2000 yılı ilerleme raporunun hazır olan son taslağında öncelikle Ankara ile AB arasındaki siyasi diyaloğun iyi geliştiği vurgulanıyor. Raporda söz konusu diyaloğun, Kıbrıs, Ege sorunlarının yanısıra insan hakları öncelikli olmak üzere Türkiye`nin AB üyeliği için yerine getirilmesi gereken siyasi kriterlerin karşılanmasına katkıda bulunduğu belirtildi.


RAPORDA, ÇEŞİTLİ KANOLAR ÖZETLE ŞÖYLE TANIMLANIYOR;

YUNANİSTAN VE KIBRIS;

Türk-Yunan yakınlaşması sürmektedir. Kıbrıs krizinden bu yana ilk defa geçen ilkbahar Türk asker ve uçakları bir NATO tatbikatı çerçevesinde Yunanistan`a gitmiştir. Ancak Ege sorunlarının çözümü konusunda kaydedilen gelişme maalesef yeterli değildir. Türkiye`nin Kıbrıs ile ilgili resmi tutumu hala BM kararları ve AB`nin çizgisiyle çelişmektedir. Ancak Türkiye`ye AB üye adaylığı konumu tanınması Kıbrıs`a çözüm sürecine katkı sağlamıştır.


BÖLGESEL ÖNEM;

Türkiye, yer aldığı bölgede istikrar ve refaha yönelik bir dizi girişimiyle önemli bir rol oynamaktadır. İran`dan kaynaklanan güvenlik kaygıları devam eden Türkiye`nin Suriye ile güvenlik alanında işbirliği ise daha başarılı gelişmektedir.
Türkiye`nin Kafkas istikrar paktı önerisi ise Yukarı Karabağ sorunu nedeniyle hayata geçirilememektedir.


UYARILAR;

Türkiye`de 1999 raporuna kıyasla tekelcilik, rekabet, telekominikasyon, mali hizmetler, telif konularında yeterli gelişme yoktur. Türkiye üye aday olarak tarım, balıkçılık, ulaştırma, istatistik, enerji, çevre, adalet ve içişleri konularında AB muktesabatına süratle uyum sağlamalıdır. Türkiye özellikle adalet ve içişleri konularında uyum için ciddi bir çalışma içinde olmalı ve tüm kamu imkanlarını seferber etmelidir.(YENİ BİNYIL)

Diğer Politika Haberleri