İkinci çeyrekte iyimserliğini korudu

Ekonomik Beklentiler Endeksi`nin 2013 ikinci çeyrek sonuçlarına göre iyimserlerin oranı 54,33`e yükseldi

Bigpara Haber
D&B Türkiye`nin her üç ayda bir fikir önderleri konumundaki iş adamlarının katılımıyla gerçekleştirdiği Ekonomik Beklentiler Endeksi`nin 2013 ikinci çeyrek sonuçlarına göre iyimserlerin oranı 54,33`e yükseldi.

2012 yılının son çeyreğinde yüzde 39`a kadar gerileyen D&B Türkiye Ekonomik Beklentiler Endeksi, ekonomideki olumlu gidişatla birlikte yükselişini sürdürüyor.

Ticari bilgi konusunda 170 yılı aşan deneyimiyle tüm dünyada 200 milyondan fazla firmadan oluşan bir veritabanına sahip olan Dun & Bradstreet (D&B), `2013 yılı İkinci Çeyrek Türkiye Ekonomik Beklentiler Raporu`nu açıkladı. Rapor sonuçlarına göre iş adamlarının ikinci çeyrekte iyimserlik beklentileri yükselerek devam ediyor.

D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi çalışmasına gönüllü katılan işadamlarının yüzde 54,33`ü Türkiye`deki gelişmeleri tatmin edici bulurken, olumsuz düşünenlerin oranı birinci çeyreğe göre 4 puan düşerek yüzde 6`ya geriledi. Rapora katılan işadamlarının yüzde 40`ı ise mevcut durumda değişiklik beklemiyor.

D&B Türkiye Genel Müdürü Didem Taner, Türkiye`de süregelen ekonomik istikrar ortamının oluşturduğu iyimserlikle beraber nakit akışlarının düzenli olması sayesinde sonraki aylar için daha sağlıklı öngörülerde bulunulduğunu ifade etti. Daha önceki dönemlerde iş adamlarının genelde şirketlerinin performans göstergelerinde iyimser, ekonominin genel gidişatında az da olsa kötümser olabildiklerine dikkat çeken Taner, 2013`ün son iki döneminde tüm sorulara da aynı ölçüde pozitif yanıt verildiğini kaydetti.

Beklentiler pozitif D&B`nin şubat ayında Türkiye`nin ülke ratingini artırdığını belirten Didem Taner, ekonomik istikrar kadar terör ile ilgili süreçteki gelişmelerin de etkisi olduğunu söyledi. Fitch Türkiye`nin de `iki yıl beklemeden not artırımına gidebilecekleri` açıklamasının dış kaynakların bakış açısını teyit ettiğini kaydeden Taner, İşadamlarının beklentilerindeki pozitif trend iç piyasalardaki ticareti de aynı şekilde etkiliyor. Öte yandan Güney Kıbrıs`taki gelişmeler küresel risk iştahında değişim olacağı ve yatırım rüzgârlarının yön değiştirebileceğine işaret ediyor dedi.
 
Ama Genel tabloda iyimserlerin 11 puan arttığını vurgulayan Didem Taner, şunları söyledi: Ekonomideki genel gidişatta bir değişiklik beklemeyenlerin oranı da hala yüksek. Değişiklik beklemeyenlerin böylesine büyük bir kitle oluşturması aslında iyiye işarettir. Bir önceki çeyrekte ekonomideki genel gidişat konusunda kötümserlerin üçte bire düştüğünü görüyoruz. Yıl sonu olumsuzluğundan sonra 2013`ün ilk yarısı için 2012 üçüncü çeyrekteki pozitif tabloya dönüş var. Benzer bir beklenti bu sefer firma özelinde de var. İkinci çeyrek için nötr kesimden iyimserlere doğru bir geçiş olduğunu belirtmeliyiz. İyimserlerin oranı bir anda yüzde 56`dan yüzde 67`ye yükselerek 11 puan artış gösterdi. Kötümserler bir önceki çeyrekte son iki yılın en düşük oranı olarak yüzde 7`ye düşmüşken, bu çeyrek bir puan daha düşerek yüzde 6 olarak gerçekleşti.

Ciro artışı bekleyenlerin oranı %70 Önümüzdeki çeyrekte firmalarındaki ciro beklentisi sorulan işadamlarının yüzde 70`i artış bekliyor. Ancak ciroda düşüş olabileceğini öngörenlerin orası ise sadece yüzde 1 olarak gerçekleşti. Birinci çeyrekte kötümser düşünen bazı işadamları da görüşünü nötre çevirdi. Net karında düşüş bekleyenlerin oranı da yüzde 7 seviyelerinde seyrediyor. D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi çerçevesinde işadamlarına istihdama ilişkin bir artış beklenmiyor. Önümüzdeki çeyrekte şirketlerin kredi kaynaklarına erişimi sorusuna ise yetkililerin yüzde 90`ı kredi kaynaklarına rahatça erişilebildiğini belirtiyor. Bir önceki çeyreğe göre iyimserler düşünenlerde bir miktar düşüş yaşanıyor.

Endeks hakkında: D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi veya diğer ülkelerdeki adıyla `D&B Business Optimism lndex` iş çevrelerinin yakın gelecekte ekonominin geneline, sektörlerine ve şirketlerine yönelik beklentilerini yansıtan, tüm ekonomik oyuncular için güvenilir bir göstergedir. Dun & Bradstreet 15 ülkeyi kapsayan Ekonomik Beklentiler Endeksi`ni 1947 yılından bu yana yayımlıyor. Endeks her üç ayda bir, fikir önderi konumundaki seçilmiş işadamlarının katılımıyla hesaplanıyor.

Zaman içinde izlendiğinde endeksin gelişimi, o ülke ekonomisinin önemli dönüşüm noktalarını belirliyor. Bu ülkelerde D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi, işadamlarına doğru karar almalarında yardımcı olmanın yanı sıra `Piyasanın Sesi` olma özelliğiyle de iş çevrelerinin izlediği önemli bir gösterge oluyor.

Katılımcıların sektörleri D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi çalışması; demir-çelik ve ana metal sanayi, mobilya imalat, otomotiv yan sanayi, yolcu kara taşımacılığı, basın, halı, iplik tekstil, tarım sanayi, gemi ve yat imalatı, petrol ve madeni yağ, toptan ticaret, çeşitli hizmetler ve danışmanlık, büro makineleri, faktoring, bankacılık, sigortacılık, kiralama, etiket, madeni mutfak ve endüstri ekipmanları, kimya, ilaç, bilişim, enerji, lojistik, sağlık, ambalaj, inşaat, gıda, çeşitli perakende, çimento, inşaat malzemesi üretimi, eğitim, telekomünikasyon, kıymetli maden ve madencilik sektörleri ile çeşitli meslek odalarını temsil etmişlerdi.

Diğer Şirket-Haberleri Haberleri