İki attan biri durunca araba gitmez

Bigpara Haber
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, dünya ekonomisinin zor bir döneme girdiğini söylerken, ’yükselenlerin’ krizden daha az etkileneceğine inanmadığını söyledi.

Sanayileşmiş ve yükselen ülkeler aynı arabaya koşulu iki at benzetmesi yapan Strauss-Kahn, bu zor döneme ’küresel bir sorun’ olarak, ’küresel bir çözüm’ bulunması gerektiğini savundu.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, finansal krizin reel ekonomiye yayılmasıyla birlikte dünya ekonomisinin zor bir döneme girdiğini söylerken, Bu, küresel bir çözüm gerektiren küresel bir sorun haline gelmiştir dedi.

HİÇBİR BÖLGE YARASIZ KURTULAMAZ: Hindistan Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından Yeni Delhi’de düzenlenen Finansal Piyasalardaki Krizden Dersler: IMF ve Dünya İçin Öncelikler başlıklı toplantıda konuşan Dominique Strauss-Kahn, Finansal piyasalardaki krizin makroekonomik etkilerinin ciddi olacağını ve hiçbir bölgenin kendisini bundan tümüyle yara almadan kurtaramayacağını söyledi.

AVRUPA’DA HİSSEDİLECEK: Davos’ta kriz için yaptığı kusursuz fırtına benzetmesini yineleyen Strauss-Kahn, ABD’deki konut sektöründen kaynaklanan krizin, giderek küresel sorun haline geldiğini, krizin etkilerinin Avrupa’da artan bir şekilde hissedileceğine inandığını, yükselen ekonomilerin de bu krizden bağışık olduklarını sanmadığını dile getirdi. Bu etkilerin, olasılıkla çok geç değil ama bir süre sonra hissedileceğine inanıyorum diyen Strauss-Kahn, yükselen ekonomilerin gelişmiş sanayi ülkeler kaynaklı krizlerden geçmişteki kadar etkilenmeyeceği anlamına gelen decoupling-ayrışma tartışmalarına değindi.

BİRLİKTE KOŞULAN 2 AT: Strauss-Kahn, bu konuda şunları söyledi: Bazı kişiler yükselen ekonomilerin şu anda sanayileşmiş ekonomilerden ayrıştığını söyleyebilir. Çin, Hindistan gibi büyük yükselen ekonomilerdeki büyümenin, şimdi sanayileşmiş ülkeler olmadan ileri gitmeyi sürdürebilecek bir tür güçlü lokomotif olduğunu kanıt olarak ileri sürüyorlar. Ben en azından şimdilik öyle düşünmüyorum. Sanayileşmiş ve yükselen ekonomiler daha çok birlikte koşulan iki ata benzer. Biri yorulursa diğeri arabayı çekmek için bir süre daha fazla çaba gösterir. Ama biri durursa, hiçbiri çok uzağa gidemez.

KÜRESEL ÇÖZÜM GEREKİYOR: Dünya ekonomisi, finansal krizin reel ekonomiye yayılmasıyla birlikte zor bir döneme girmiştir diyen Strauss-Kahn, şöyle konuştu: Bu küresel bir çözüm gerektiren küresel bir sorun haline gelmiştir. Yükselen piyasaların, makroekonomik ve düzenleyici politika olarak buna karşılığın verilmesinde sanayileşmiş ülkelerle birlikte olmaya gereksinimi vardır. Böyle bir ortaklaşa yaklaşım küresel ekonominin istikrarını sağlama açısından daha iyi bir umut ortaya koymaktadır.

Diğer Genel Haberleri