İhracatçı IMF`ye kur derdi yandı

Bigpara Haber
TİM ve MÜSİAD, IMF heyetiyle görüşmesinde döviz kurundan kaynaklanan sıkıntı nedeniyle programın revize edilmesini istedi

Düşük kurdan şikayetçi olan ihracatçılar IMF`ye dert yandı. IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki heyet, İstanbul`daki temaslarına bankacılık ve reel sektör temsilcileriyle başladı. Heyetle görüşen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), düşük döviz kurunun 2001 krizinin yarattığı tüm tahrip edici sonuçları yaratabileceği uyarısında bulundu.

REVİZYON İSTEDİLER
TİM Başkanvekili Süleyman Orakçıoğlu başkanlığındaki ihracatçılar, bu yıl 45-46 milyar dolarlık ihracat hedeflerine, aşırı değerli TL nedeniyle ulaşamalarının zor olduğu IMF heyetine bir mektupla ilettiler. İhracatçılar, Hazine`nin borçlanma ihtiyacı ve bu ihtiyacın yarattığı talebin reel faizi yükselttiğini kaydederek, bu durumda tasarrufların dövizden kaçıp yüksek faizli TL`ye yöneldiğini ifade etti. TİM, Bu durumda dalgalı kur rejiminin sağlıklı bir piyasadakine benzer bir işleyişle sigorta görevi görmesi imkansızdır diyerek programda revizyon istedi. Programın teknik düzeyde uygulanışında bir hata olduğunu düşündüklerini kaydeden Orakçıoğlu, Merkez Bankası`nın faizleri kullanarak borçlanma faizlerini düşürmesini istedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği`nde (MÜSİAD) yaptığı görüşmelerde de döviz kurundan kaynaklanan sorunları dinledi. Tolantı sonunda açıklama yapan MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu, IMF`den kur politikalarının Türkiye`nin başına yeni sorunlar açmaması için önlem alınmasını istediklerini kaydetti. Bayramoğlu, kur politikasının yanı sıra iç borcun yeniden yapılandırılması ve dalgalı kur politikası yerine kontrollü dalgalı kur sisteminin getirilmesinin daha uygun olacağını IMF heyetine ilettiklerini, anlaşmazlığın da bu konular olduğunu söyledi.

BANKACILIK KRİZİ OLMAZ
IMF heyeti, sabah saatlerinde önce Türkiye Bankalar Birliği`nde bankacılarla bir araya geldi. TBB Başkanı Ersin Özince, Sektörün geçmişteki sıkıntıları bir daha yaşayacağını sanmıyorum. Sistem öyle değişti, uluslararası normlara ulaştı ki iki bankanın bilinmeyen durumları ile sistem değişiklik göstermez dedi.

Diğer Genel Haberleri