İhracat şirketlerine özel teşvik geliyor

Bigpara Haber
İhracat seferberliğinde Sektörel Dış Ticaret Şirketleri`nin (SDŞ) rolünün artırılması planlanıyor. SDŞ`lere ilişkin hazırlanmakta olan mevzuat değişikliğiyle, bu şirketlerin ihracat performansları geliştirilecek.

FF`nin Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) yetkililerinden edindiği bilgilere göre, SDŞ`lerin kapsamı genişletilecek ve SDŞ`ler teşvik edilecek. Değişiklikle, gelişmiş ülkelerde SDŞ`lere tanınan tüm imkanlar Türkiye`de de gündeme gelecek. Bu kapsamda, KOBİ`lerin biraraya gelerek oluşturdukları SDŞ`lere, KOBİ`lere sağlanan mevcut 5 - 6 destekten daha fazla yararlanma imkanı tanınacak. Uygulamayla, DTM, SDŞ`lerin performanslarına ve dışarıya açılmalarını sağlamak için ne tür projeler ürettiklerine bakacak. Mevzuat değişikliği, yeni teşvik getirmekten çok, mevcut imkanlardan daha fazla yararlanma imkanlarını geliştirmeye yönelik olacak. Bu kapsamda, KOBİ`lerle ilgili diğer kurumlarla da işbirliği artırılacak.


Dünyada kanıtlanmış model:

Bürokratlar, gelişmiş ülkelerde ihracatın artırılması açısından bu şirketlerin çok önemli bir rol üstlendiğini belirterek, `SDŞ`ler, sanayileşmiş dünyada denenmiş ve başarılı bulunmuş bir modeldir` dediler. En son 20 Ocak`ta 6 SDŞ`nin statüsüne son verilirken, pek çok yeni SDŞ de kuruluşor. Statü kararları bugünlerde Resmi Gazete`de yayımlanması beklenen 2 SDŞ ile halen 28 olan mevcut SDŞ`lerin sayısı önümüzdeki günlerde 30`a çıkacak. SDŞ`lerde toplam 966 ortak bulunurken, bunların toplam sermayesi 2 trilyon 184 milyar 70 milyon TL olarak belirlendi. En fazla SDŞ bulunan sektör 13 SDŞ ile tekstil - konfeksiyon olurken, bunların toplam 314 ortağı bulunuyor. En fazla SDŞ`ye sahip il de toplam 339 firmanın ortak olduğu 9 SDŞ ile İstanbul oldu.


Diğer Ekonomi Haberleri