İGDAŞ, Yurtdışına Açılıyor

Bigpara Haber

Romanya, Bosna-Hersek ve Kazakistan`ın, doğalgaz altyapılarının iyileştirilmesi için İGDAŞ`a başvurduğunu belirten İGDAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Necdet Aral, tekliflerin değerlendirildiğini söyledi. Aral, Geçtiğimiz aylarda bu ülkelerin yetkilileriyle görüştük. Bizden altyapının iyileştirilmesi, genişletilmesi ve işletilmesini istediler. Konuyu değerlendiriyoruz dediler.

Sahip oldukları bilgi birikimi ve yatırımlarla İstanbul`un yüzde 55`ine gaz verdiklerini anlatan Aral, 500 kilometrelik yeni hat döşeneceğini kaydetti. 2001 yılına kadar İstanbul`un yüzde 80`ine gaz vermeyi hedeflediklerini ifade eden Aral, Kente 1 milyon 560 bin kişiye gaz sağlıyoruz. 2001 yılında 200 bin yeni abone almayı planladık. BOTAŞ`tan aldığımız gazın artmasıyla bu rakamı arttıracağız. Önümüzdeki yıl Gaziosmanpaşa, Kağıthane, EMinönü, Esenler gibi gaz verdiğimiz ancak bazı ara sokakların almadığı yerlerdeki yatırımlara ağırlık verilecek. İstanbul dışında Sivas, Konya, Erzurum ve Çorum`un da altyapı fizibilite raporlarını hazırladık. Diğer ilçelerde doğalgaz altyapısını kurmaya ve işletmeye hazırız diye konuştu. BOTAŞ`tan 2 milyar metreküp doğalgaz aldıklarını hatırlatan Aral, bu kış doğalgazda sıkıntı yaşanmayacağını açıkladı.

3 metrede 1 abone formülü

İGDAŞ`ın bu yıl tercihli abonelik yerine şartlı abonelik olan 3 metrede 1 abone formülünü uygulayacağını kaydeden Aral, Doğalgaz isteyen ara sokakta kaç metre olduğunu ölçeceğiz. Her 3 metrede 1 aboneye sahip olursak, o bölgenin yatırımına öncelik verilecek. Bölge programımızın gerisinde bile olsa başa alınacak. İGDAŞ aboneliği, 170 milyon lira. Uygun ve temiz bir yakıt olduğu göz önüne alındığında yüksek bir rakam değil dedi. Çatalca, Adalar, Şile ve Beykoz`a doğalgaz verilmediğini hatırlatan Aral, bu yıl Beykoz`da yatırım planladıklarını, çok fazla doğalgaz talep eden Çatalca`ya da altyapı çalışması düşündüklerini belirtti.

BOTAŞ`ta yeterli doğalgaz yok

BOTAŞ`ın raflarında yeterli doğalgaz olmadığını söyleyen Aral, şöyle devam etti:

Kendi raflarında yeterli gaz olmayınca bize daha fazla satamıyorlar. Aslında BOTAŞ, bugüne kadar altyapı yatırımlarını hızla tamamlayamadı. Şu an Mavi Akım İnşaat, Bakü-Ceyhan hattı projesi aşamasında, İran hattı ise devam ediyor. İran hattı 2001 Temmuz ayında tamamlanacak. Böylece 12 milyar metreküp doğalgaz sözleşmesi olan BOTAŞ, İran gazı ve diğer gazlarla birlikte 2 yıl içinde rezervini 20 milyar metreküpe çıkartacak. Temmuzda iran gazının gelmesiyle 500 milyon metreküp ek doğalgaz isteyeceğiz.

UGETAM, ihale edilecek

Ortadoğu ve Balkanlar`ın gaz eğitim merkezi UGETAM`ın kurulması için önümüzdeki aylarda ihale düzenleyeceklerini kaydeden Aral, Pendik`te 70 dönüm üzerine kurulacak merkezin maliyetininin yaklaşık 15 milyon dolar olacağını söyledi. Aral, Ortadoğu ve Balkanlar`ın teknik eğitim merkezi olacak UGETAM`ın kurulması için Fransız gaz şirketi GAZDEFRANCE ile işbirliği yaptıklarını sözlerine ekledi. (DÜNYA)

Diğer Piyasa Haberleri