İflas erteleme patladı

Bigpara Haber

Kriz nedeniyle zorda kalan şirketler, iflas erteleme yolunu   seçiyor. Son üç ayda sadece Bakırköy Ticaret Mahkemeleri`ne başvuran firma sayısı 50`yi buldu. Uzmanlar, bazı firmaların da uygulamayı kötüye kullandığına da dikkat çekiyor.


Sibel CİNGİ / REFERANS GAZETESİ
 
Ekonomik kriz nedeniyle şirketlerin iflas erteleme başvurularında büyük bir artış yaşanıyor. Bazı şirketler gerçekten zor durumda olduğu için bu yola başvuruyor. Ama bazıları da yasal boşluklardan yararlanarak alacaklılardan kaçmak için iflas ertelemeyi bir kalkan olarak kullanıyor. 2001 krizinden sonra zorda olan firmalara rahat nefes aldırmak amacıyla iflas ertelemenin şartları kolaylaştırılınca zordaki şirketler ile fırsatçılar adeta birbirine karıştı. Hukukçular daha önce hakim takdirinde olan iflas ertelemelerin, 2003`te yapılan yeni bir düzenleme ile takdiri zorunlu hale getirildiğine dikkat çekiyor.

İki basit şartı olan ve borçları belli bir süre erteleyerek icra takiplerinin önüne geçen iflas erteleme için sadece Bakırköy Ticaret Mahkemesi`ne 2008 yılının son çeyreğinde 50`ye yakın firma başvuruda bulundu. Türkiye genelindeki başvuru sayısı ise 250`nin üzerine çıktı. Şartlar o kadar basit ki hak eden de alıyor, hak etmeyen de diyen hukukçulara göre iflas erteleme son dönemin modası, hatta cennete giden yolun anahtarı...

İflas ertelemenin en büyük mağdurları ise alacaklılar ve bankacılar. Bankacılar, Eskiden alacak takibine gittiğimizde karşımıza tabela şirketler çıkardı. Şimdi ise iflas erteleme kararları çıkıyor. İhtiyacı olmayanın bile aldırdığı iflas erteleme kararları bankacılığın en büyük sorunlarından biri haline geldi diyor. Türkiye`nin önde gelen hukukçularından Sümer Altay, bazı kesimlerin iflas ertelemeyi bir rant kapısı haline getirdiğini söylüyor.

İflas eden şirket için üç yöntem var

Türkiye`de iflas noktasına gelmiş şirketlerin başvuracağı üç yöntem var: Konkordato, yeniden yapılanma ve iflas erteleme. Son dönemde Şahinler Holding ve Profilo gibi zora düşen büyük grupların başvuruları ile gündeme gelen iflas erteleme ise kriz döneminin modası. İflas ertelemenin iki basit şartı var. Birincisi şirketin borca batık durumda olması, diğeri de şirketi ayağa kaldıracak bir projesinin bulunması. Bu iki şartı yerine getiren mahkemelerden iflas ertelemeyi kapıyor. Hem hukukçulara hem de bankacılara göre iflas ertelemeler krizin de etkisi ile son bir yıldır patladı.

İflas davaları ticaret mahkemelerinde görülüyor. İstanbul`da 14 tane ticaret mahkemesi var. Bunların dördü Kadıköy`de, üçü ise Bakırköy`de. İş dünyasının kalbi olarak görülen İstanbul Avrupa yakasındaki Bakırköy`de yaklaşık 50 iflas erteleme dosyası bulunuyor. Türkiye`deki toplam dosya sayısının ise 250 civarında olduğu belirtiliyor. Ticaret Mahkemelerinin esas defterlerine bakıldığında elektronikten hazırgiyime, kimyadan ipliğe, gıdadan ev tekstiline kadar birçok firmanın iflas erteleme talebinde bulunduğu görülüyor.

ZORDA OLUP DA BAŞVURANLAR
Büyükler nakit darboğazından dolayı istedi


Türkiye`de son dönemde büyük firmaların da iflas erteleme davalarına tanıklık ediyor. Uzmanlar küresel kriz ve Uzakdoğu baskısı ile gerçekten zor durumda olduğu için başvuran firmalara Şahinler Holding`i ve Profilo`yu örnek gösteriyor.

Uzakdoğulu firmaların acımasız rekabetine daha fazla dayanamayan ve Avrupa pazarında kayba uğrayan Profilo 2007 sonunda bir yıl iflas erteleme istedi. Profilo Telra`nın bankalara 217 milyon YTL, tedarikçilere 62 milyon YTL, işçilerine de 6.8 milyon YTL borcu vardı. Profilo Telra`yı bünyesinde bulunduran Profilo Holding`in CEO`su Göksen Körezlioğlu, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada şirketin aktiflerinin borçları ödeyecek güçte olduğunu belirterek, Tek ihtiyacımız olan şey, zaman demişti.

Bir diğer örnek olan Şahinler Holding hakkında ise hakkında da geçen günlerde iflas erteleme kararı verildi. 80 milyon YTL`si bankalara olmak üzere 150 milyon YTL civarında borcu bulunan şirket, 22 Ağustos 2008`de Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi`ne iflas erteleme talebinde bulundu. Şirket küresel krizin yarattığı sıkıntı nedeniyle zora düştüğünü mal varlığı olmasına rağmen nakit darboğazında olduğunu açıklamıştı.

FIRSAT BİLİP DE BAŞVURANLAR
Lüks otomobil alıp iflas erteleme istedi


İflas ertelemeden yararlanıp fırsatçılık yapanlar da var. Edinilen bilgiye göre Türkiye`nin büyük illerinden birinde faaliyet gösteren bir şirketin sahibi 300 bin YTL`lik bir lüks araç almak için bayiye gitti. Şirket sahibi aracını da banka kredisi ile aldı.

Firma sahibi otomobilinin ilk taksidi olan 8 bin YTL`yi ödedikten 15 gün sonda iflas erteleme başvurusunda bulundu. Alınan iflas erteleme kararıyla da şirket tüm borçlarından bir süreliğine kurtuldu. Ama bu durum banka şube müdürünü işinden etti. Böyle birine nasıl kredi verirsin diyerek banka merkezi şube müdürünü görevden aldı.

Diğer Genel Haberleri