Hurda araca teşvik otomobile ek vergi

Bigpara Haber
Otomotiv satışlarını olumsuz etkilemesi beklenen ek vergi ve yaşlı araçlarını hurdaya çıkaranlara sağlanan 3.5 milyarlık ÖTV indirimi Meclis`ten geçti

Otomotiv pazarını canlandırmak için halk operasyonu başlıyor. 20 yaşın üzerindeki araçları hurdaya çıkararak yeni araç alanlara özel tüketim vergisi indirimi getiren yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu`nda bazı değişikliklerle kabul edildi. Bunun yanı sıra Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen motorlu taşıt ek vergisi de tasarının Genel Kurul`da görüşülmesi sırasında AK Parti milletvekillerince verilen önergenin kabulüyle yeniden getirildi.

Buna göre 1 Nisan tarihinden sonra taşıt alanlar da ek vergi ödeyecek. CHP yasanın iptali için başvurma kararı alırken, otomotivciler yasayla satışların olumsuz etkileneceği görüşünde.

ÖTV indirimi getiren diğer yasa ise 20 yaşın üzerindeki kara nakil vasıtalarını hurdaya çıkaranların, hurdaya çıkarılan araçla aynı cinsten, motor silindir hacmi 1.600 cc`yi geçmeyen yeni bir araç almaları halinde bu yıl için 3.5 milyar, 2004 yılı için de 4.5 milyar lira daha az ÖTV ödemelerine olanak sağlıyor.

1.5 MİLYON ESKİ ARAÇ
Düzenleme, yasanın yayımı tarihinden 31 Aralık 2004 tarihine kadar araçlarını hurdaya çıkaran ve yine bu süre içinde aynı cins yeni bir aracı alacak olan gerçek ve tüzel kişileri kapsıyor.ÖTV indirimi, araçların bir daha kullanılmamak üzere hurdaya çıkarılması halinde geçerli olacak. Belediyeler dışında Taşıt Kanunu kapsamına giren kurumlar, bu indirimden yararlanamayacak. Türkiye`de 20 yaşın üzerinde 800 bin otomobil bulunurken, bu sayı ticari araçlarla birlikte 1.5 milyon çıkıyor.

Diğer Genel Haberleri