Hukumet ımf`ye Uc Garanti Verdi.

Bigpara Haber
IMF heyeti ABD`ye donerken, Hukumet`in 3 onemli garanti verdigi ortaya cikti. IMF`nin, "Stand By`dan once vergi ve mali sektor reformu kanunlarini cikarirsaniz Turkiye icin olumlu mesaj olur" degerlendirmesi uzerine Aralik ayi ortasina kadar Deprem Vergisi, Sermaye Piyasasi ve Bankalar Kanunu`nun Meclis`ten gececegi sozu verildi. Eylul ayinda Meclis`e gelen Deprem Vergisi kapsaminda 600 trilyon civarinda gelir tahsili planlanirken IMF ile yapilan pazarliklar cercevesinde yeni ilaveler yapilarak hasilat tahmini 726 trilyona cikarildi. Hasilat artisinin, Ozel Iletisim Vergisi`nin 2000 yili sonuna uzatilmasi, Rekabet Kurulu, RTUK, IMKB ve SPK`nin 2000 yili gelirlerine Maliye Bakani`nin belirleyecegi bir oranda el konulmasi ve 8 Yillik Egitim Katki Paylari`nin yuzde 100 oraninda arttirilmasi etkili oldu.
Vergi Israri
Hazine yetkilileri, Bankalar Kanunu`nun 12 maddesinde IMF ve Dunya Bankasi`nin onerilerine paralel duzenlemeler yapilacagini ve tasarinin en gec onumuzdeki hafta TBMM`ye sunulacagini soylediler. Bu arada IMF`nin, 3 yillik Stand By programinin gelecegi icin ek gelir yaratilmasi israri son dakika pazarliklarinin da kaderini belirledi. IMF, Deprem Vergisi, KDV, ATV ve stopaj oranlarindaki artislarin yeterli olmayacagini savundu ve "Programin en kritik yili 2000`dir. 2000`deki basari, 2001 ve 2002 icin de gosterge olacak. Bu nedenle 2000 yili mali dengelerini destekleyici onlemler alinmali. En azindan Gelir Vergisi tarifesi 3 yil icin 5 puan arttirilmali" dedigi ogrenildi. Ancak bu onerinin Maliye tarafindan, "Maas zamlari sinirlanir, dolayli vergiler arttirilirken Gelir Vergisi`ne yuklenmek sosyal sorunlar yaratir" gerekcesiyle reddedildigi belirlendi.
IMF kredisi 6 milyar dolara cikartilabilir
TurkIye`nIn IMF`den 500 milyon dolarlik deprem yardimi dahil alacagi 4 milyar dolarlik kredi miktarinin, 22 Aralik`ta yapilacak Icra Direktorleri Kurulu toplantisinda, Turkiye`nin kotasinin 4.5 kati olan 6 milyar dolara cikartilabilecegi belirtiliyor. Yetkililer, Turkiye`ye kotasinin yuzde 100`u oraninda bir kredi saglayan Cotarelli baskanligindaki teknik heyetin, kredi konusunda IMF kurallarina gore hareket edeceginden, cok fazla inisiyatifi bulunmadigini, 22 Aralik`taki Icra Direktorleri toplantisina kadar Turkiye`ye verilecek kredi miktarinin kesinlik tasimadigini vurguluyorlar. (SABAH)

Diğer Genel Haberleri