Honda`nın İnsan Robotları

Bigpara Haber
Honda`nın insan robotu, ütüden çamaşır yıkamaya kadar her derde deva. ASIMO, futbol bile oynayabiliyor.


Japon sanayi devi Honda yalnız otomobil ve motorsikletleriyle değil geliştirdiği yaratıcı ürünleriyle de kendinden söz ettiriyor. Honda, yarattığı insan robok ASIMO ile insan hayatındaki tüm angaryaları ortadan kaldırıyor. ASIMO, robot teknolojisinde devrim yaratacağı ifade edilen i-Walk sistemiyle geliştirildi. İnsanların eklem yapısından yola çıkılarak oluşturulan robotlar dengelerini kaybetmeden yön değiştirebiliyor, eğiliyor ve bir insanın yaptığı birçok hareketi başarıyla yerine getirebiliyor. P2 ve P3 kod adıyla üretilen robotlardan ilki 120 cm. boy ve 43 kilo ağırlığa sahip. Diğerinin boyu 160 cm ve 130 kilo. İkisi de saate 2 kilometre hız yapabiliyor.


HUMANOİD PROJESİ;

Projenin temeli ise 1986 yılına uzanıyor. 1986`da Humanoid adlı bir proje başlatan Honda, akıllı, hareketli ve aynı zamanda insanlara yardımı dokunabilecek robot türleri geliştirmeyi hedefledi. P2 ve P3, 14 yıllık bu sürecin sonucunda üretildi. Honda Başkanı Hiroyuki Yoshino yeni teknoloji yardımıyla insanlara yeni bir dost ürettiklerini belirtti. Yeni nesil robotların ev ve iş hayatında da insanlara büyük faydalarının dokunacağı ifade eden Yoshino, ilk ürünlerin 2001 yılından itibaren satılmaya başlanacağını sözlerine ekledi.


SIRA ROBOCUP`TQA ;

Honda geliştirdiği yeni ürünün çok yönlülüğünü göstermek amacıyla 2001`de Robocup (Robot kupası) düzenleyecek. Uluslararası robotlar arası futbol müsabakasında, yeni nesil robotların bol ışıklı ve acayip sesler çıkaran demir yığınları değil gerektiğinde kendi başına veya ekip çalışmasına uygun cihazlar haline geldiği görülecek. Ancak aynı gerçek hayatta olduğu gibi robot futbolcularında en büyük sorunu kondisyon. Şimdilik pili 25 dakikada biten ASİMO`nun pil ömrünün uzatılmasına çalışılıyor. (SABAH)

Diğer Teknoloji Haberleri