Hoca`ya Dönüş Vizesi

Bigpara Haber
Erbakan`a yeniden siyaset yolu açılıyor. Parti kapatmak tarihe karışıyor.FAZİLET Partisi, Cumhurbaşkanı`nın yetkilerinin ve görev süresinin kısıtlanması ile ilgili Anayasa değişikliği karşılığında, hükümetle sıkı bir pazarlığa girdi. Bu çerçevede, FP Genel Başkanı Recai Kutan ile Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Kutan`ın milletvekili lojmanlarındaki evinde bir araya geldi.


Görüşmede, Cumhurbaşkanı`nın yetkilerinin daraltılması ve 5 artı 5 formülü karşılığında FP`nin destek şartlarının ilk ayağı olan Erbakan`ın hapisten kurtulmasını öngören düzenlemede anlaşma sağlandı. Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası`ndaki değişiklik ile ayrıca Erbakan`ın 5 yıllık siyaset yasağı cezasının da kaldırılması öngörülüyor. Görüşmede Özkan, Anayasa Mahkemesi`nin iptal ettiği basın yoluyla işlenen suçların ertelenmesine ilişkin yasayla ilgili yapılacak yeni düzenlemeye düşünce suçlarının da dahil edileceğini ve Erbakan`ın da ertelemeden yararlanacağını bildirdi. Kutan, hükümetin, Cumhurbaşkanı`nın görev süresinin azaltılması ile ilgili düzenlemesine destek vereceklerini, ancak Anayasa değişikliklerinin AB Katılım Ortaklığı Belgesi`nde öngörülen çerçevede bir paket halinde gelmesi gerektiğini söyledi.


MECLİS SEÇTİ;

FP Genel Başkan Yardımcısı Bahri Zengin, Cumhurbaşkanı`nın Meclis`in nitelikli çoğunluğu tarafından görevden alınmasını da önerdi. Zengin, Cumhurbaşkanı`nı Meclis seçtiğine göre gerektiğinde üçte iki çoğunlukla görevden alabilmeli. Ayrıca, hastalık halinde ne olacağı da açık değil. Bu konular düzenlenmeli dedi.


69. MADDE PAZARLIĞI;

FP`nin hükümetten talepleri Erbakan`ın affıyla sınırlı değil. FP, hükümetten parti kapatmayı zorlaştıracak düzenlemelerin de yapılmasını istiyor. FP, Anayasa`nın
Siyasi partilerin uyacakları esaslar başlıklı ve Erbakan`a 5 yıl yasak getiren 69`uncu madde de değişiklik istiyor. FP`nin ikinci isteği ise, Siyasi Partiler Yasası`na kapatmadan önce bazı yaptırımların getirilmesi ve aşamalı olarak kapatma kararı verilmesini öngörüyor. FP`nin teklifine göre, siyasi partiler, suç olarak tanımlanan fiili işlediklerinde Yargıtay`ca uyarılacaklar. (SABAH)


Diğer Politika Haberleri