Hindistan`da Banka Özelleştirmesi Umutsuz

Bigpara Haber
Hindistan`da hükümetin bankalardaki payını düşürme kararı, yönetim hakkını içermediği için stratejik yatırımcıları çekemeyecek bir göz boyama hareketi olarak nitelendi.


Hindistan hükümetinin, devlet tarafından işletilen bankalardaki payını azaltacağı açıklaması, uzmanlardan övgü almakta yetersiz kaldı. Sektör uzmanları ve analistler, Hindistan`ın millileştirilmiş 19 bankadaki hükümet payını yüzde 51`den 33`e indirmeye izin verme kararının stratejik yatırımcıların ilgisini çekmeyeceğini belirttiler. Hiçbir birey veya grubun yüzde 1`in üzerinde paya sahip olmasına izin verilmeyecek ve bankaların yönetiminin hükümette kalacak olması, ilgi çekiciliği kıracak etkenler olarak nitelendi. Uzmanlar, piyasalarda kısmen özelleştirilecek bankalar konusunda hakim olan beklentinin, bunların yönetimlerine hükümet müdahalesi olmadan işletilmeleri olduğunu vurguladılar. Hindistan`ın sınai grupları da karardan duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler. Hükümetin yönetim hakkını devretmemesi, ülkede aile şirketlerinin yaptıklarıyla benzeştiğinin altı çizildi. Bu girişimin Başbakan Atal Behari Vajpayee`nin kesin ekonomik kararlar almakta zorlandığını bir kez daha ortaya koyduğunu belirten uzmanlar, bunun nedeninin koalisyon hükümetinin yarattığı zorluklardan kaynaklandığını söylediler. Hükümetiin sert reformlara gitmekte zorlandığının altı çizilirken, özelliştirmenin çok önemli bir konu olduğu ancak yapılan açıklamanın bu konu hakkında çözüm getirmekten uzak olduğu belirtildi.


BASKILAR REFORMLARI ÖNLÜYOR;

Hükümetin bankaların yönetim hakkını devretmediği veya ileride bu kuruluşların hissedarlarınında yönetimde söz sahibi olacağını belirtmediği sürece yatırımcıların söz konusu bankalarla ilgilenmeyeceği kaydedildi. Ülkede çalışan yabancı uzmanlar ise Hint Hükümetinin bu kararı Dünya Bankası`nı memnun etmek için verdiğini ancak koalisyon içerisindeki reform karşıtları ve İşçi Birliklerinin baskıları dolayısıyla daha ileriye gidemediğini belirttiler. Nitekim geçtiğimiz hafta söz konusu bankalardaki çalışanlar hükümetin kararını eleştirmek amacıyla bir günlük greve gitmişlerdi. İşçi birlikleri hükümetin kararda diretmesi durumda uzun süreli eylemler yapabileceği uyarısında da bulunmuşlardı.


BANKALAR ZOR DURUMDA;

Hindistan`daki kamu bankalarının büyük bölümü iflas eşiğine gelmiş durumdalar. Bu bankaların batık kredilerinin tutarı 13.9 milyar doları buluyor. İşçi sendikaları bankaların özelleştirilmesi konusunda söz konusu bankalara borçu olan kuruluşların etkin rol oynadıklarını kaydederken, bu kurumların banhkaları ele geçirerek bankalara olan borçları ödememe planları yaptıklarını kaydediyorlar. Sendika Başkanları bankaların batık kredileri tahsil edebilmeleri için dava açılması gerektiğini belirtiyorlar. Sendika Başkanı olan Lalit Nagda söz konusu borçlu kuruluşlar hakkında dava açılarak alacakların tahsili durumunda bankaların özelleştirilmesine gerek kalmayacağını söylüyor. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri