Hiç tatile çıkmayan borsacıdan şüphelenin

Bigpara Haber

Jerome Kerviel, Societe Generale’de yıllık maaşı 70 bin dolar  seviyesinde olan alt düzey bir trader’dı.

Ancak bankanın toplam değeri kadar bir meblağı, vadeli işlemler borsasında pozisyon alarak, kumar masasının üzerine koydu. Kerviel sorgusu sırasında uyardı: “2007’de sadece 4 gün tatil yaptım. Bankalarda iç denetimde ilk bilinmesi gereken şu olmalı: Hiç tatile çıkmayan işlemci, aldığı pozisyonu başkalarının görmesini istemeyen işlemcidir.”

Jerome Kerviel’in telefonu 19 Ocak Cumartesi günü öğleden sonra çaldı. Arayan Societe Generale’de çalıştığı departmanın müdürüydü. “Bazı açıklamalara ihtiyacımız var” diyordu. Delta 1’in müdürü. Delta 1, vadeli işlemler bölümünde düşük risk alarak işlemler yapan bir birimin adıydı.

Kerviel bu görüşme sırasında Fransa’nın kuzeyindeki ünlü tatil beldesi Deauville’in sahilindeydi. İlk trene binerek 3 saatlik bir yolculuğun ardından Paris’e ulaştı. Bankaya saat 19.00 sıralarında vardı. Doğruca eski bir paraşütçü ve akademisyen olan müdürü Jean-Pierre Mustier’nin ofisine gitti.

Sorgu önce tek bir olayla ilgili olarak başladı. Bir Alman finans kuruluşuyla yapılan ve o günkü fiyatlara göre 2.2 milyar dolarlık zarara yol açan bir işlem. Kerviel başlangıçta pek bir şey söylemek istemedi. Sorguya katılan bir banka yöneticisi, “Çok sessiz biriydi. Çok uzun ve zorlu bir proses oldu” diyordu.

Sorgu geceyarısına doğru uzarken, Kerviel Alman finans kuruluşuyla yapılan işlemin “kural dışı” olduğunu itiraf etti. Bu itirafın ardından müdür Mustier ve ekibi Kerviel’i sabah saat 3.00’e kadar işlemleriyle ilgili soru yağmuruna tuttu.

Kerviel, stres ve yorgunluktan yere yığılmak üzereydi. Çağrılan doktor, Kerviel’in evine gidip birkaç saat uyuması gerektiğini söyledi. Sorguya ertesi sabah devam edilmesi iznini verdi.

Sorgu Pazar günü devam eti. Akşam saatlerinde gerçek tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmıştı. Yıllık maaşı 70 bin dolar seviyesinde olan alt düzey bir memur, bankanın toplam değeri kadar bir meblağı kumar masasının üzerine koymuştu. Rulet masasının üzerinde 50 milyar euro vardı, daha da kötüsü rulet Pazartesi sabahı yeniden dönmeye başlayacaktı. Devamı için tıklayın...


VATAN GAZETESİ

Diğer Genel Haberleri