Hesaplar Sil Baştan

Bigpara Haber

Demokrat Al Gore, dün Florida Yüksek Mahkemesi`nin kararıyla büyük zafer kazandı. Eyaletteki tartışmalı oyların yeniden sayımı kararlaştırıldı

ABD`nin yeni başkanının bir aydır belirlenememesine neden olan tartışmalı Florida eyaletinde, seçim hesapları dün akşam yeniden alt üst oldu.

Demokrat aday Al Gore haftabaşında alt mahkemede kaybettiği davayı, eyaletin en üst düzeydeki yargı kurumu olan Florida Yüksek Mahkemesi`nde kazandı. Yüksek Mahkeme, Florida`nın bütün seçim bölgelerinde, makinalar tarafından okunmamış olan oy pusulalarının hızla elle sayımı yönünde karar verdi. Mahkeme, bu kararı yedi yargıcından dördünün kararı ile, üç yargıcın muhalefetine rağmen aldı.

Mahkeme ayrıca, eyalette daha önce açıklanan resmi toplama dahil edilmeyen 384 Demokrat oyu da Gore`un hanesine yazdırdı ve yapılacak elle sayımlar öncesinde, eyaletteki seçim bilançosunu değiştirdi. Gelinen noktada, Cumhuriyetçi aday George W. Bush`un Gore ile arasındaki 537 oyluk fark 154`e inerken, Demokrat adayın, elle sayımlar sırasında, aradaki bu farkı kapatma şansı yüksek görünüyor.

Ancak Bush cephesinin aldığı bu büyük yenilgi, seçim sürecindeki hukuk mücadelesinin sona erdiği anlamına gelmiyor.

Cumhuriyetçi avukatların amacı, önce elle sayım işlemini acil bir mahkeme kararı ile durdurtmak, sonra da ABD`nin en yüksek yargı kurumu olan Anayasa Mahkemesi`nde Florida Yüksek Mahkemesi`nin aldığı kararı iptal ettirmek.

Bu arada, zaman da Bush`un lehine işliyor, zira yasalar çerçevesinde, Florida eyaletinin 25 seçici oyunun 12 Aralık`a dek kesinleşmesi gerekiyor. Elle sayımın o tarihte tamamlanmamış olması, eyaletin Cumhuriyetçi ağırlıklı parlamentosunun devreye girerek, mahkeme kararına rağmen, 25 delegeyi Bush`a vermesine imkan tanıyor. Florida parlamentosunun dünkü kararı, Eyalet Meclisi`nin bu amaçla 12 Aralık`ta, Senatosu`nun ise 13 Aralık`ta toplanmasını öngörüyor.

Kıyamet senaryosu

Gore`un başkanlık için yeniden umutlanması, ABD`de bugüne dek siyasi kriz boyutuna varmayan seçim karmaşasının, yakında daha ciddi sorunlar doğurmasına kapıyı aralıyor. Kıyamet senaryosu denen bir olasılıklar zinciri, Gore`un oyların sayımında öne geçmesine karşın, Florida`nın Cumhuriyetçi ağırlıklı parlamentosunun, eyaletin 25 delegesini Bush`a vermesiyle başlayabilir. Bu gerçekleşirse, Gore ve Bush ikisi birden, 25`er delege kazanmış gibi görünecek. Çifte delegasyon sorununa önce ABD Temsilciler Meclisi bakacak ve Cumhuriyetçi ağırlıklı olduğu için tercihini Bush`tan yana kullanacak.

Sonra sıra iki parti arasında 50 - 50 bölünen Senato`ya gelecek. Burada eşitliği, Senato Başkanı sıfatıyla Gore bozacak ve kendisini destekleyecek. Senato ve Temsilciler Meclisi görüş ayrılığına düşünce, anayasa gereği, son sözü Florida Valisi Jeb Bush söyleyerek ağabeyini başkan ilane edecek. Ancak bu süreçte, kamuoyunun vereceği tepkilerin, iki adaydan birini yarıştan çekilmeye zorlayacak düzeye ulaşması da mümkün. (MİLLİYET)

Diğer Genel Haberleri