Her 100 çek ve senedin 72’si karşılıksız çıkıyor

Bigpara Haber
Giderek ağırlaşan şartlar karşısında mücadele eden işadamları borçlarını bile ödeyemiyor

Türkiye ekonomisiyle ilgili olumsuz gidişatı işaret eden veriler gelmeye devam ediyor. Yavaşlayan büyüme ve gerileyen sanayi üretim rakamlarından sonra İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ’Ekonomik Durum Tespit Anketi’ beklentilerin negatife döndüğünü gösteriyor. İSO’nun anketine göre, karşılıksız çek ve protestolu senetle karşılaşan işletmeler oranı geçen yılın ilk yarısında yüzde 64.3 iken, ikinci yarıda yüzde 72.7’ye yükseldi. Bu sonuç, çalışmanın başladığı 1999 yılından bu yana elde edilen en yüksek oran oldu. Ankette, bunun son derece dikkat çekici bir veri olduğuna işaret edilerek, “Ekonomideki sıkıntının ne boyuta ulaştığının açık bir göstergesidir. Aşırı değerli YTL’nin ucuzlattığı ithalat, kendi işletmelerimizi zora sokmuştur” denildi.

İşsizlik oranı yüzde 18

İstihdam geçmiş dönemlerde olduğu gibi 2007’nin ikinci yarısında da Türkiye’nin en önde gelen sorunlarından birisi olarak gündemde kaldı.

İstihdamında artış olduğunu belirten işletmeler oranı 2007 yılı ilk yarıda yüzde 33.7 iken, ikinci yarıda yüzde 34.9’a, azalış bildiren işletmeler oranı ise yüzde 23.1’den yüzde 26.9’a yükseldi. İstihdamda azalış bildiren işletmeler oranının en yüksek olduğu sektör yüzde 53.3 ile deri ve ayakkabı sanayi, en fazla artış sağlayan sektör ise yüzde 56.3 ile taşıt araçları sanayi oldu. Son 6 yılda GSMH, yılda ortalama yüzde 7 oranında büyürken, aynı dönemde istihdamdaki artış yıllık ortalama yüzde 0.9 oldu. Ekim 2007 itibarıyla açık işsiz sayısı 2 milyon 458 bin kişi ve işsizlik oranı da yüzde 9.7. Bu rakama eksik istihdamı ve iş aramayan, ancak çalışmaya hazır olanlar da eklendiğinde toplam işsiz sayısı 5 milyon 125 bin kişi çıkıyor, işsizlik oranı da yüzde 18.8’leri buluyor.

İSO Başkanı Tanıl Küçük, “2008’in kayıp yılı olacağı” uyarısında bulundu.

Kırılganlık arttı büyüme için önlem alınmalı

Ekonomidekİ son gelişmelerden sonra bankalardan da uyarı dolu raporlar geliyor. Türkiye İş Bankası, cari açığın ulaştığı büyüklük, global piyasalardaki dalgalanmalar ve kredi piyasalarındaki muhtemel sıkılaşma karşısında Türkiye ekonomisinin kırılganlığının artmasına neden olduğunu bildirdi.

Oyakbank da Türkiye’de büyüme oranının bu yıl yüzde 5.5’lik resmi öngörüye yaklaşması için klasik ’tüketim güdüsünün’ dışında bir şeylere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Oyakbank’ın Baş Ekonomisti Sengül Dağdeviren ise güvenin ekonomi üzerinde en önemli belirleyici olduğunu vurguladı. Bankacılar kırılganlığın arttığını belirterek büyüme için acilen önlem alınmasını talep etti.

Sanayicinin 2008 yılı dolar kuru tahmini 1.33

Sanayicinin Hükümetin
beklentisi hedefi

TÜFE % 8.4 4.00

ÜFE 7.6 4.00

Dolar kuru 1.33 1.38

Euro 1.84 1.96

Diğer Genel Haberleri