Hedge fonlar en kötü dönemini yaşıyor

Küresel krizin en büyük sorumlulularının başında gösterilen hedge fonlar da nihayet krizden zarar görmeye başladı

Bigpara Haber
Küresel krizin en büyük sorumlulularının başında gösterilen  hedge fonlar da nihayet krizden zarar görmeye başladı.


REFERANS GAZETESİ

Geçen yaz kriz patlak vermeden önce ellerindeki varlıkları satmaya başlayan, mortgage krizi ortaya çıkınca piyasalardan hızla çekilerek sert kayıplara neden olan hedge fonlar 2008`in ilk yarısında son 20 yılın en kötü performansını gerçekleştirdi. Kredi krizi ve ayı piyasasının ortasında hedge fonlar haziran ayında bile yüzde 0,7 değer kaybetti.

Hedge fon sektörünün büyüklüğü ise 1,9 trilyon doları buluyor. Bloomberg`de yer alan habere göre hedge fon şirketlerinin kaybı en son 2002 yılında yüzde 1,45 düşmüştü. 2007 yılının son çeyreğinde 30,4 milyar dolarlık sermaye çeken hedge fonlar 2008`in ilk 3 aylık döneminde sadece 16,5 milyar dolar çekebildi. Hedge Fund Research`ün araştırmalarına göre yatırımcılar artık kayıp yaşayan hedge fonlara karşı daha az toleranslı hale gelmiş durumda.  

Yüzde 25`lik kayıp var

Aralarında Amber Capital Management ile Poygon gibi ünlü isimlerin de bulunduğu bazı hedge fon şirketlerinin getirileri de bir yıl iinde yüzde 25`ten fazla düştü. Amber Capital`dan 1 Temmuz itibariyle çıkan sermayenin büyüklüğü 2,5 milyar dolar olurken, şirketin hisse senetleri de yılın ilk ayında yüzde 9,5 değer kaybetti. Üstelik fon 2006`da yüzde 38 getiri sağlerken 2007`de sağladığı getiri yüzde 13`ü buldu.

Londra merkezli Polygon`dan ise bu sene içinde 1,5 milyar dolarlık sermaye çıkışı yaşandı ve şirketi yüzde 4 değer kaybetti. Renaissance Technologies Corp`un hedge fon birimlerinden birinin hisse senetleri ise yatırımcıların paralarıı geri çekmeleri ile yüzde 25 değer kaybetti. Absolute Return isimli finans dergisinde yer alan bir habere göre ise hedge fon sektöründe böyle bir çözülme yaşanırken ayakta kalanlar daha önce büyük hedge fon şirketlerinin başında bulunan yöneticiler tarafından idare edilen küçük oyuncular oldu.

ABD`li Greenwich isimli hedge fon şirketi bu sene yatırımcılarından 2,3 milyar dolar sermaye topladı. Kriz patlak vermeden önceki likidite bolluğu döneminde büyük paralar kazanan hedge fonlar son dönemde zararlarını kapatabilmek için sermaye artırımına da gitmeye başlamıştı. Hedge fonları son dönemde en fazla vuran ise tutmayan enflasyon tahminleri olmuştu.

Özellikle İngiltere`de enflasyonun değişeceğine oynayan hedge fonlar yüzde 4`ü gören tüketici fiyat artışları karşısında düşüş yönünde aldıkları pozisyonlardan zrar etmeye başlamıştı. Kriz patlak vermeden önce tahmin edip ciddi paralar kazana hedge fonlar son dönemde bankalardan aldıkları krediler konusunda da sorun yaşıyor. Hedge fonlara milyarlarca dolar kredi veren ticari bankalar da verdikleri kredilerin bir kısmını geri istemeye başladı.

Diğer Genel Haberleri