Hazine`den Telekom`un GSM`ine Fren

Bigpara Haber

Hazine Müsteşarlığı`nın, Telekom`un işletme lisansını aldığı GSM 1800`ün altyapı ihalesini frenlediği öne sürülüyor.

Türk Telekom`un, GSM 1800`ün altyapısı için 5 ayrı şirketten aldığı tekliflerin değerlendirmesini büyük ölçüde tamamlandığı, ancak, Hazine Müsteşarlığı`nın ihalenin sonuçlanmasına izin vermediği kaydedildi. Hazine`nin bu tavrının da özelleştirme süreci tamamlanıncaya kadar altyapı ihalesinin bitirilmesine karşı olmasından kaynaklandığı belirlendi. Hazine`nin, Telekom`un 33.5`ini alacak stratejik yatırımcının, GSM 1800`ün yüzde 33.5`inin de ortağı olacağına dikkat çekerek, GSM 1800 ile ilgili karar alma sürecine stratejik ortağın da dahil edilmesi görüşünü savunduğu kaydedildi.

Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk, EuroForum`un düzenlediği türkiye`de Telekomünikasyon Zirvesinde yaptığı konuşmada, Telekom`un GSM işinde engellendiğine işaret ederek, Bir güç veya güçler yumağı Türk telekom GSM işini yapmasın veya çok geç yapsın diye sürekli engeller zinciri çıkıyor yönünde sözlerinin de Hazine`nin bu tutumundan kaynaklandığı ileri sürülüyor.

İş-Tim hazır

İlke olarak Telekom ile aynı anda hizmete girmesi benimsenen Türkiye`nin üçüncü GSM şebekesi İş-TİM`in; Ankara İstanbul ve İzmir`de yılbaşından itibaren abonelerine alo dedirtebilecek düzeye geldiği belirtildi. Büyük bir kampanya ile iddialı bir çıkış yapması beklenen İş-TİM`in, reklam ajansı olarak ortakları arasında Alinur Velidedeoğlu`nun da bulunduğu Güzel sanatlar Saatchi&Saatchiyi seçtiği belirtildi.

Telekom`un şansı düşüyor

Avrupa`daki deneyimlerin ışığında iki cep operatörünün faaliyet gösterdiği piyasaya yeni giren üçüncü bir operatöre doğru hızlı bir abone Kaçışı yaşanıyor. Hazine tarafından altyapı ihalesi, özelleştirme sürecine bağlanan Telekom`un, İş-TİM`in yılbaşından itibaren abonelerine alo dedirteceği göz önüne alındığında en yakın rakibine göre piyasaya en az 6 ay sonra girebilecek. Bu durum da, bekleyen ve kaçışa hazırlanan aboneler ile potansiyel müşteriler açısından aboneler ile potansiyel müşteriler açısından telekom`un şansı rakibine göre önemli oranda düşürüyor.

Telekom`un yüzde 33.5`inin blok satışıyla ilgili ihalenin en erken gelecek yılın ilk yarısında tamamlanması bekleniyor. Dolayısıyla, Hazine`nin Telekom`un GSM7inde, Telekom`un stratejik ortağının da karar alma sürecine katılmasına yönelik tutumunun en az altı aylık bir gecikmeye yol açabileceği ifade ediliyor. (ANKA)

Diğer Teknoloji Haberleri