Hazine 1 puan artışla 1.3 milyar dolar aldı

Bigpara Haber
Kuzey Irak`taki askeri gerginlikten hemen sonra başlayan Uluslararası Para Fonu`nun (IMF) Türkiye ziyareti ve uluslararası piyasalarda doların değer kazanmaya başlaması iç piyasalarda hareketlenme nedeni oldu.

Türkiye ile IMF arasındaki görüşmelerin başlamasıyla birlikte piyasalar dün sabahtan itibaren bu yöne kilitlendiler. Diğer taraftan Hazine`nin dünkü ihalesi piyasalarda olumlu algılandı.

Türkiye`nin sürdürdüğü ekonomik programın bazı sorunlarla karşı karşıya olması, uluslararası piyasalarda doların değer kazanma eğilimi göstermesi, Türkiye`deki bono ve tahvil yatırımcılarının da bir hayli kárlı pozisyonlar taşıyor olmaları sonucunda dün özellikle bono ve tahvil piyasasında kár satışları ile karşılaşıldı.

Hafta başında Kuzey Irak`taki askeri gelişmeler nedeniyle 2 puan kadar yükselen gösterge faiz dünkü satışlarla bir puan daha arttı ve 53.2`den kapandı.

Dün bu piyasadaki satışlar paralelinde, Avrupa piyasalarının aksine, Türkiye`deki döviz piyasalarında, hareketlilik gözlenmedi. Merkez Bankası dolar satış kuru önceki güne göre yaklaşık bin lira gerileyerek 1 milyon 402 bin liradan kapandı. Avrupa piyasalarında ise dolar son aylardaki en net yükseliş hareketlerini yaptı ve Euro paritesi 1.13 seviyelerine döndü.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), düşük işlem hacmiyle 195 puan arttı. İMKB-100 Endeksi 0.546 puandan kapanırken, işlem hacmi 283 trilyon irada kaldı.

Hazine, bugün yapacağı döviz cinsinden iç borç geri ödemesinin finansmanı için bugün düzenlediği 427 gün vadeli iskontolu döviz tahvili ihalesinde net 1.3 milyar dolarlık borçlanmaya gitti. Yıllık bileşik faiz yüzde 6.22 oldu.

Hazinenin iskontolu döviz tahvili ihalesine nominal olarak 1 milyar 557.2 milyon dolarlık teklif geldi. Hazine teklifin 1 milyar 381.8 milyon dolarlık bölümünü 9 bin 317 dolarlık fiyattan karşıladı. İhaledeki net borçlanma 1 milyar 287.4 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhalede yıllık basit faiz yüzde 6.25, yıllık bileşik faiz ise yüzde 6.22 olarak hesaplandı.

Hazine ihaleden önce kamu kurum ve kuruluşlarına da net 40 milyon dolarlık tahvil satarak borçlandı. Toplam borçlanma 1 milyar 327.4 milyon dolar oldu. Hazine yarınki döviz cinsinden ödemenin tümünü yeniden borçlandı. Söz konusu tahviller, 11 Mart`ta yapılan ihalede yıllık yüzde 6.88 bileşik faizle ihraç edilmişti.

Hazinenin yarın gerçekleştireceği 2 katrilyon 287 trilyon liralık iç borç ödemesinin 1 katrilyon 778 trilyon lirası (1.3 milyar dolar) döviz cinsinden yapılacak. Ödemenin 2 katrilyon 13 trilyon lirası piyasaya, 275 trilyon liralık bölümü ise kamu bankalarına ve TMSF`ye gerçekleştirilecek.

Diğer Ekonomi Haberleri