Hanke: Merkez Bankası, Başbakan'ın müziğiyle dans ediyor

Bigpara Haber



ABD'nin prestijli John Hopkins Üniversitesi uygulamalı ekonomi profesörü Steve Hanke faiz hamlesinin sürpriz olduğunu söyledi ve Merkez Bankası'nın kredibilitesini zedeleyeceğini belirtti.

Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr


bigpara.hurriyet.com.tr'un sorularını yanıtlayan Hanke, faiz indiriminin ekonomiye ters olsa da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği olduğunu söyledi. Görünüşe bakılırsa Merkez Bankası, Başbakan'ın müziğine dans ediyor.

Profesör Steve Hanke, ayrıca sorunlu ülke dövizleri ve aşırı enflasyon konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olarak gösteriliyor.

Dün Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu, haftalık repo oranını beklenmedik bir şekilde yüzde 10'dan yüzde 9,5'a indirirdi. Ancak gecelik faiz oranlarında ve geç likidite penceresinde değişiklik yapmadı.

Ekonomistler politika faizi olarak kullanılan haftalık repo oranında bir değişiklik beklemiyordu. Hatta enflasyon yüksek seyrettiği için faiz indiriminin erken olacağını düşünüyordu. Politika faizinden ziyade gecelik faizlerde ölçülü bir indirim bekleniyordu.

Steve Hanke, Merkez Bankası'nın güvenilirliğinin de sorgulacağını şu sözlerle dile getiriyor: Herhangi bir merkez bankasının bir politikacıdan emir aldığı şeklinde algılanması çok kötü.

Diğer Politika Haberleri