Halkbank`ın yeni genel müdürü kim olacak?

Tutuklanan Halkbank Genel Müdürü Aslan`ın yerine eski Vakıfbank Genel Müdürü Kalkan getirilebilir

Bigpara Haber

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında tutuklanan Halkbank Genel Müdürü Aslan`ın yerine eski Vakıfbank Genel Müdürü Kalkan getirilebilir.

Ekonomi yönetimi geceyi uykusuz geçirdi. Bu hafta bitmeden yeni genel müdür görevlendirmesi yapılacak. Süleyman Kalkan ve Hasan Cebeci’nin adı öne çıktı.

Vatan`ın haberine göre, geçtiğimiz hafta başlayan ‘Yolsuzluk ve rüşvet’ operasyonunun ardından sular durulmuyor. Operasyon kapsamında gözaltına alınan Halkbank Genel Müdürü Süleyman Arslan tutuklanırken, ekonomi yönetimi Halkbank’ta izlenecek stratejiyle ilgili yol haritası belirlemeye çalışıyor. Dün itibarıyla kulislere düşen son bilgiler heyecan yaratırken, hükümetin Halkbank’la ilgili iki kritik manevra belirlediği ifade ediliyor.

Halkbank’tan sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başta olmak üzere ekonomi yönetiminin son 24 saati uykusuz geçirdiği vurgulanırken, hazırlanan planın hayata geçirilmesi için Başbakan Erdoğan’ın Pakistan dönüşünün beklendiği belirtildi. Bu kapsamda önceki akşam yurda dönen Başbakan’ın, konuyla ilgili değerlendirmesinin ardından düğmeye basılacağı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre yol haritasının ilk ayağında, hafta sonuna kadar Halkbank’a yeni genel müdür görevlendirilmesi planlanıyor.

HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Plana göre yeni Genel Müdür, mevcut Halkbank Yönetim Kurulu içinden seçilecek. Bu kapsamda halen Halkbank Yönetim Kurulu Başkan Vekili Süleyman Kalkan’ın ismi öne çıktı. Kalkan, bankaya atanmadan önce 3 yıl Vakıfbank Genel Müdürlüğü yapmış, Mart ayında görevinden alınmıştı. Ardından Halkbank Yönetim Kurulu üyesi yapılmıştı. Ekonomi yönetiminin düşündüğü ikinci isim ise Halkbank’ın yıllarca Genel Müdürlüğünü yürütmüş olan Hasan Cebeci. Cebeci, halen bankanın Yönetim Kurulu Başkanı ve bankayı iyi tanıyor.

BDDK’ya bildirilecek

Son kararı vermek üzere önceki akşam Pakistan’dan dönen Başbakan Erdoğan’ın talimatına göre, Genel Müdür Süleyman Arslan görevden alınacak ve belirlenen yeni isim onay için BDDK’ya gönderilecek. Halen banka yönetim kurulunda bulunan isimler arasından atansa bile yeni ismin genel müdürlük göreviyle ilgili imza atabilmesi ve yetki kullanabilmesi için BDDK’nın onayı gerekiyor.

Sistem şöyle işleyecek: Yasal olarak belirlenen isim atanacak ve ardından bu isim BDDK’ya bildirilecek. BDDK’nın 7 gün içinde itiraz etmemesi halinde, söz konusu isim genel müdürlük görevine ilişkin imza atabilecek ve yetkilerini kullanabilecek.

İtibar tesisi için BDDK incelemesi

Hükümetin, operasyon kapsamında milyarlarca liralık rüşvet ve kara para aklama iddialarıyla gündeme gelen Halkbank’ın itibarını yeniden sağlamak üzere ikinci bir adım planladığı da gelen bilgiler arasında. Plana göre Babacan’ın sorumluluğundaki BDDK, Halkbank’la ilgili iddiaları incelemek üzere göreve çağrılacak. BDDK murakıplarının Halkbank’ta yürütecekleri incelemenin ardından hazırlayacakları raporda duruma açıklık getirileceği ve raporun ‘Bankacılık faaliyetlerine ve yasalara uygun olduğu’ sonucunu içereceği iddia ediliyor. Buna benzer bir örneğin Halkbank’ın Sabah ve ATV’nin satışı sırasında Çalık Holding’e verilen krediyle ilgili kamuoyunda yaşanan tartışmaların ardından yaşandığına dikkat çekiliyor. BDDK, kamuoyunda artan eleştiriler üzerine Çalık kredisiyle ilgili murakıplarını görevlendirmiş, Halkbank’ta yapılan murakıp incelemesi sonucunda çıkan rapor, krediyle ilgili bir kusur olmadığı sonucuna varmıştı.

Diğer Döviz Haberleri