Halka Arz Hazırlığı Yapanlar

Bigpara Haber

KAREL: Pazar payı yüzde 50’nin üstünde

Karel de halka arz için SPK’ya başvuran şirketler arasında. Elektronik telefon santralleri, özel telefon setleri, sesli yanıt sistemleri, bilgisayar arabirimleri ve telsiz haberleşme arabirimleri üreten Karel Elektronik, aralarında İspanya, Portekiz ve Yunanistan’ın da bulunduğu 20 ülkeye, gelişkin telekomünikasyon sistemleri ihraç ediyor.

Karel Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tunaoğlu, kendi sektörlerinde yüzde 50’nin üzerinde Pazar payına sahip olduklarını vurgulayarak, Karel’in her türlü elektronik aleti üretebilecek elektronik bilgi birikimine sahip olduğunu iddia ediyor.

Tunaoğlu, Karel’in sektörde yabancı ortağı olmayan, en büyük Türk şirketi olduğunu vurguluyor.

Bu yıl 30 milyon dolar civarında ciro hedefleyen firma, yurtdışı pazarlara yönelerek Pazar payını ve karlılığını artırmayı hedefliyor.

Sektörde 300 binin üzerinde kurulu Karel sisteminin çalıştığını belirten Tunaoğlu, “2004 yılında Türk Telekom’un tekelinin kalkmasının ardından, sisteme yapacağımız küçük ilavelerle tüm PBX kullanıcılarına ucuz görüşme imkanı sağlayacağız” diyor.

ARMADA: Yüzde 20’sini halka açacak

Armada Bilgisayar da halka açılmak için SPK’ya başvuran şirketler arasında. Sermayesinin yüzde 20’sini halka açacak olan şirket, toplam 150 milyar lira nominal bedelli hisse senetlerini Global Menkul Değerler liderliğindeki bir konsorsiyum aracılığıyla halka arz etmeyi planlıyor.

Armada Bilgisayar Sistemleri Genel Müdürü Mustafa Güven, iletişim ağları konusunda dünya üzerindeki üreticilerin dağıtıcılığını üstlendiklerini söylüyor. Güven yaptıkları işi ise “Tüm Türkiye’de yaygın dağıtım kanalımızla iletişim ağları ürünlerinin satışını yapıyoruz. Bu ürünlerle ilgili eğitimler de dahil olmak üzere tüm hizmetleri veriyoruz” diyerek özetliyor.

E-ticarette büyümeyi hedefleyen şirket, halka arzdan elde ettiği geliri de bu konudaki yatırımlarda kullanmayı planlıyor.

Yabancılarla işbirliği

Şirketin planları arasında yurtdışına açılmanın da yer aldığına dikkat çeken Güven, önümüzdeki günlerde şirket kültürü olarak anlaşacakları bir şirketle ortak işbirliği yapmalarının söz konusu olabileceğini belirtiyor. Ürün portföyünde, Cisco Systems, Intel, 3Com, Novell, US Robotics Motorola gibi firmaların ürünlerini bulunduran Armada,geçen yıl 2.3 milyon dolar net kar elde etmişti.

PORCAN BİLGİSAYAR: Anahtar teslimi projeler

Halka açılma hazırlıkları içinde olan bilişim şirketlerinden biri de Porcan bilgisayar. Şirket, sermayesinin yüzde 25.33’üne karşılık gelen toplam 380 milyar lira nominal bedelli hisse senedini halka açmayı planlıyor. Arz edilecek hisse senetlerinin 190 milyar liralık bölümü sermaye artırımı, kalan kısmı da ortak artışı şeklinde olacak. Halka arzın konsorsiyum liderliğini ise Global Menkul Değerler yapacak.

Önümüzdeki 4-5 ay içinde akıllı kart pazarının 500 milyon doları bulacağını tahmin eden Porcan bilgisayar Genel Müdürü Şevki Can, bu pazardan önemli bir pay almayı hedeflediklerini belirtiyor.

Porcan, bu çerçevede grup şirketi Marmara bilgisayar bünyesinde yılda 100 bin adet kart üretim kapasiteli bir tesisi kuruyor.

Can, böylece Porcan’ın yazılımdan donanıma tüm araçları bünyesinde toplayarak anahtar teslimi projeleri hayata geçirilebilecek duruma geleceğini iddia ediyor.

Can, Marmara Bilgasayar’ın da önümüzdeki yıl halka açılmasının söz konusu olabileceğini sözlerine ekliyor.

Porcan bilgisayar, ilk etapta doğalgaz, su ve elektrik gibi sayaçları akıllı kart sistemiyle ön ödemeli hale getirecek projeler geliştirmeyi planlıyor. Porcan ayrıca kendi geliştirdiği sayısal imza yazılımıyla görüntü ve parmak izi gib biometrik güvenlik sistemlerini birleştirerek, bunları akıllı kartlar üzerinde bir araya getirmeyi hedefliyor.

INDEX COMPAQ: Şirket satın alacak

Index bilgisayar da halka açık bilişim şirketleri kervanına katılmaya hazırlanıyor.

Bu yöndeki çalışmalarını tamamlayan ve SPK’ya başvuran şirket, aralık ayında halka arzı gerçekleştirmeyi planlıyor.

Yüzde 18.75’ini halka açmayı planlayan Index Bilgisayar, 3 trilyon 250 milyar lira olan ödenmiş sermayesini 4 trilyona çıkararak 750 milyar lirasını, ortakların rüçhan haklarının kısıtlanması yöntemiyle arz etmeyi öngörüyor.

Halka arzdan elde edilecek gelirle yatırım yapmayı planladıklarını ifade eden Index Bilgisayar Genel Müdür Erol Bilecik ayrıca, hedef ve amaçlarına uygun bir firmayı da satın almayı düşündüklerini söylüyor.

3 bin bayisi var

2000’in sektörün gelişimi açısından önemli bir yıl olduğu görüşüne katılan Bilecik, home-market konusunda ise patlama yaşandığını söylüyor. Bu yıl, pazarda yüzde 20’lik bir büyüme olduğunun altını çizen Bilecik, Index’in ise 2000’de 1999’a göre yüzde 70 oranında büyüdüğünü belirtiyor.

Ancak Bilecik, 2001 yılının ilk yarısı için ise biraz endişeli.

Finans sektöründeki olumsuz gelişmelerden bilişim sektörünün de olumsuz etkilenmesinin olası olduğuna dikkat çeken Bilecik, yine de 2001’de sektörde yüzde 20’lik bir büyüme olacağına inanıyor.

Bilecik, Index’in ise gelecek yıl yüzde 50-60 oranında reel büyüme hedeflediğini belirtiyor.

3 binin üzerindeki bayisiyle Anadolu’da güçlü bir ağa sahip olduklarının altını çizen Bilecik, amaçlarının buradaki uyuyan pazara ulaşmak olduğunu söylüyor.

IBM, Compaq ve HP gibi markaların distribötürlüğünü yapan Index, 2000’de 170-180 milyon dolar ciro hedefliyor.

SERVUS: Hedef 2001’in ilk çeyreği

Servus Bilgisayar da 2001’in ilk çeyreğinde borsaya kote olmayı planlıyor.

Şirketin yüzde 15-25’ini halka açacaklarını söyleyen Servus Bilgisayar Genel Müdürü Agah şahin, halka arz amaçlarını şöyle açıklıyor:

“Bulunduğumuz alanda liderliğimizi pekiştirmek, bilişim sektörüne yeni projeler getirerek katkıda bulunmak, şirketin kurumsallaşmasını sağlamak ve şeffafliği artırmak.”

Agah Şahin, halka arzdan sonra uzun vadeli yatırımlara yönelmeyi de planladıklarını sözlerine ekliyor. Halka açıldıktan sonraki yatırımlarının ödeme sistemleri alanına kaydırmayı planlayan şirket, banka birleşmelerinde farklı altyapılarının birleştirilmesine yönelik sistemler kurma hedefinde.

Akıllı kartta önde

Bireysel bankacılık alanında kart işlemleri sistemleri kurduklarına dikkat çeken şahin, Garanti Bankası’nın ‘Bonus Card’ı ile ilgili tüm çalışmaları Servus’un yaptığını ifade ediyor.

Şahin “Bonus Card’ın üzerindeki yazılıdan ve ağa kadar tamamını biz kurduk.

Advantage Card’ın altyapısını da biz kurmuştuk” diyor.

Akıllı kartları destekleyecek bilgi birikimine sahip olduklarını da belirten Şahin, hizmetlerini yurtdışına taşımaya başladıklarını sözlerine ekliyor. HP ve Compaq ürünlerinin yetkili teknik servisi olan ve distribütörlüğünü yapan, Microsoft ve Oracle yazılımlarını pazarlayan Servus’un, Microsotf’la ATEC ve DLAR anlaşmaları bulunuyor.

1999 yılında toplam 56-57 milyon dolar ciro elde eden şirket, 2000 yılı sonunda bu rakamı yüzde 15-20 oranında artırmayı öngörüyor. (PARA-BORSAMARKET)

Diğer Borsa Haberleri