Halka açık şirketin vergisini indirin

Bigpara Haber
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, sermaye piyasalarının istenen ölçüde gelişememesinin, genel ekonomik ve geleneksel mülkiyet anlayışı dışında vergi politikalarıyla da yakından ilgili olduğunu dile getirdi. Cansızlar, sermaye piyasalarının gelişimini teşvik edecek bazı önerileri şöyle sıraladı:

Şirketleri halka açılmaya özendirmek için yüzde 30`lar olan Kurumlar Vergisi, hisse senetleri borsada işlem gören şirketler için yüzde 10`a indirilmeli.

Bireysel emeklilik sisteminde katılımcının yıllık ücret gelirinin yüzde 10`u olarak vergi matrahından düşülebilecek kısmı, yüzde 20`ye çıkartılmalı.

Yatırım fonu katılma belgelerinden elde edilen kazançlara, 2002 sonuna kadar tanınan beyan muhafiyeti, 2010 yılı sonuna kadar uzatılmalı.

A tipi fonlar, vergi dışı tutulmalı.

Gayrimenkul yatırım ortaklıklarında KDV indirimi yapılarak, yüzde 18 olan oran konut yapı kooperatiflerinde olduğu gibi yüzde 1`e çekilmeli.

1999-2002 dönemi için üç ay satılmayıp elde tutulan hisse senetleri, alım-satım kazançları beyana tabi tutulmuyor. 2003 yılından itibaren en az elde tutma süresi bir yıla çıkacak. Halen uygulanmakta olan üç aylık süreye bağlı vergilendirme biçimi 2010 yılına kadar sürdürülmeli veya beyan usulü tamamen kaldırılarak, sadece stopaj ile yetinilmeli.

Mali araçlar arası rekabet eşitsizliğini gidermek üzere, özel sektör borçlanma araçları için yüzde 12 olan stopaj oranı da kamu borçlanma araçları gibi sıfıra indirilmeli.

Diğer Genel Haberleri