Halk dövize yöneldi

Merkez`in yüksek faiz politikasıyla artan sıcak para, dolar kurunu düşürünce halk dövize hücum etti

Bigpara Haber

Merkez`in yüksek faiz politikasıyla artan sıcak para, dolar kurunu düşürünce halk dövize hücum etti

Merkez Bankası faizleri zamanında indirmeyerek halkı dolarize etti. Yüksek faiz nedeniyle Türkiye`ye akın eden sıcak para dolar kurunu en son mayıs ayında gördüğü seviyeye çekti. Kurun 1.75 TL`ye kadar gerilemesiyle vatandaş adeta dolara hücum etti. Sadece bir haftada Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) 3 milyar dolar arttı.

TARİHİNİN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Merkez Bankası verilerine göre yurtiçi ve yurtdışında yerleşik kişilerin bankalarda açtığı döviz cinsi mevduat tarihinin en yüksek seviyesine yükseldi. 30 Kasım`da 109 milyar 999 milyon dolar olan DTH`ler, 4 Ocak`ta 111 milyar 311 milyon dolara, 11 Ocak`ta da 114 milyar 869 milyon dolara çıktı. Kasım sonundan bu yana döviz hesapları 5 milyar dolar arttı. Öte yandan döviz fiyatlarının düşüşünde etkili olan sıcak para girişi de hızla sürüyor. Ocak ayının ilk iki haftasında yabancılar 2 milyar 268 milyon TL`lik bono aldı.

GÖZLER MERKEZ`E ÇEVRİLDİ

Dolar kuru en son mayıs ayında gördüğü seviyeye kadar indi. Merkez Bankası`nın bugün toplanacak Para Politikası Kurulu`nda önlem alıp almayacağı merak ediliyor.

`Faiz indirimi bekliyoruz`

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası`nın bugün yapacağı PPK toplantısında faiz indirimi beklediklerini kaydetti. Büyükekşi, İhracatın 2013`te de büyümeye katkı vermesini bekliyoruz. Bunun için de bizim rekabet gücü açısından iyi bir yerde olmamız gerek. Döviz kuru geriledikçe rekabet gücümüz azalıyor. Dolar kurunda 1.80 TL`nin altı, kur sepetinde de 2.10 seviyesi kırmızı çizgimiz. Merkez Bankası`nın proaktif davranması gerek diye konuştu.

Diğer Döviz Haberleri