Güney Kıbrıs Piyasalarını AB`ye Hazırlıyor

Bigpara Haber
Yılbaşından bu yana mali piyasalarında yaşanan gelişmelerle zor günler geçiren Güney Kıbrıs Rum Kesimi finans piyasalarında köklü bir değişime gitmeye hazırlanıyor. Ülkenin Avrupa Birliği Üyeliği öncesinde ovcak ayından itibaren mali piyasalarını yeniden düzenlemesi bekleniyor. 1 Ocaktan itibaren Rum Hükümeti`nin döviz kurları ve faizlerin belirlenmesi konusundaki kontrolü elinden bırakacağı belirtiliyor. Faizlerdeki yüzde 9`luk tavanın kaldırılmasının yanı sıra Rum para biriminin değerinin ise piyasalar tarafından belirlenmesine imkan tanınacağı kaydedilliyor.


MERKEZ BANKASI`NDAN DÖVİZ PİYASASINA;

Kıbrıs Rum Kesimi Merkez Bankası`nın 1 Ocak`tan itibaren döviz fiyatlarını belirlemelye son vererek, küçük bir döviz piyasası oluşturacağı söyleniyor. Merkez Banakası Başkanı Costas Poullis, gün ortasında adanın 9 yerel ticari bankasının katılımıyla fiyat belirlemelerin yapılacağı döviz piyasasının oluşturulacağını ve bu piyasada ülke para biriminin euro, İngiliz Poundu ve dolar karşısında değerlerinin belirleneceğini söyledi. Poullis merkez bankasının gerekli gördüğü takdirde ise müdahale hakkını da koruyacağını sözlerine ekledi.


FAİZLER SİSTEME OTURABİLİR;

Rum kesiminde faiz oranları merkez bankasının belirlediği ölçülerde sınırlı kalıyor. Merkez Bankası tarafından belirlenen yüzde 9`luk tavan, fiyatlandırma konusunda rekabeti öldürüyor. Ancak yapılacak olan reformlar umut yaratırken, enflasyonun bu yıl yüzde 4.2`den 3.5`e gerilemiş olması da bu olumlu havayı destekliyor. 2001`in Mayıs ayında ülkede yapılacak olan seçimlerin ardından neler yaşanacağı ise hala bir merak konusu. (FİNANSAL FORUM)

Diğer Genel Haberleri