Gül, Unakıtan`a gümrük indirimi yaptırdı

Bigpara Haber
Katar`a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önceki gece Türkiye`nin Katar Büyükelçisi Mithat Rende`nin evsahipliğindeki resepsiyonda sorunları dinledi. Türk aileler, Türkçe eğitim verecek bir ilkokula ihtiyaç olduğunu anlatırken, bazı işadamları da ticari sıkıntılarını dile getirdi.
Gürbüz, 1350 tonluk makinaları en az 75 TIR ile Körfez ülkelerine taşıdığını belirterek, kara nakliyatında gemi taşımacılığına uygulanan gümrük indiriminden yararlanamadıklarını söyledi.
Bunun üzerine Gül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan`a, Dinle bakalım çözülebilir bir şey mi? Vatandaşımız tonlarca yükü kaldırıp taşıyormuş ama bir sorunu var dedi. Unakıtan, Gürbüz`e bakanlığa gelmesini önerirken, sorunu çözme sözü verirken, Cumhurbaşkanımız Türkiye`yi taşıyor, kaldırıyor. Biz küçük sorunları çözeriz dedi.


Destek istedi

Gül, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Dubai ve Katar ile gümrükleri devreden çıkaracak, Türk işadamlarına çifte vergilendirmeden muhaf olma şansı tanıyacak olan serbest ticaret anlaşması için Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halifa El Tani`den destek istedi. Gül, Katarlı işadamlarına Kardeşlerimiz diye seslenerek Türkiye`nin Körfez İşbirliği Teşkilatı ile serbest ticaret anlaşması yapmasına destek olmalarını talep etti.
Gül, Doha`daki temaslarına Katar Vakfı`nın eğitim tesislerini ziyaret ederek başladı. Daha sonra, Divan-ı Emir Sarayı`nda El Tani ile görüşen Gül, Katar Emiri`nden Türk işadamlarına güvenmesini ve Doha`da maliyeti çok yüksek olan otoyol projesi gibi yatırımlara imza atan Tekfen Holding gibi Türk şirketlerine yardımcı olmasını talep etti.
Gül, ilk kez gerçekleştirilen Türk-Katar İş Konseyi`nin açılışını da yaptı. Katar Başbakanı Şeyh Hamad Bin Jabor El Tani, iki ülke arasında mevcut siyasi işbirliğine yakın düzeyde ekonomik ilişki olmadığını, ancak bunun değişeceğini ümit ettiğini söyledi.
Başbakan`a, aziz dostum diye seslenen Gül, Biz iklimi hazırlıyoruz. Siz ağaçları yetiştirip, meyveleri toplamalısınız dedi. Gül, Katarlı dostlarımıza Türk işadamlarına gösterdikleri güvenden ötürü teşekkür ediyorum. Türk işadamları sizleri mahçup etmeyecektir dedi.

Diğer Genel Haberleri