Gül’den Putin’e ‘terör’ güvencesi

Dışişleri Bakanı Gül ile biraraya gelen Putin`in Çeçenistan ve terörizm konusunda Türkiye’den daha fazla çaba beklediklerini ifade ettiği belirtildi

Bigpara Haber
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gül’le görüşmesinde iki ülke ilişkilerinin geliştiğine dikkat çekti ve “Başbakanınız ve partiniz iktidara geldikten sonra ilişkilerimiz istikrarlı hale geldi, terörle mücadele dahil” dedi.

Görüşmede Putin’in Çeçenistan ve terörizm konusunda Türkiye’den daha fazla çaba beklediklerini ifade ettiği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Gül’ün ise, Türkiye’nin terörle mücadelede önde gelen ülkelerden biri olduğunu söyleyerek “üzerimize düşeni yapıyoruz, dostlarımızın da bize güvenmesi lazım” dediği kaydedildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Gül kabulde Çeçenistan’daki çatışmalarda öldürülen Türk vatandaşları konusuna değinerek, “İstanbul’daki saldırılarda da Türk vatandaşları hayatını kaybetti. Bunlara yönelik bu saldırıyı yapanların da, üzerinde Türk pasaportları çıktı.

Dolayısıyla, bunların üzerinden çıkan Türk pasaportlarının da Türkiye’ye mal edilmemesi gerekir. Terör evrensel bir tehdit ve buna karşı yıllardan beri yapılan mücadelenin en önde gelen örneğini Türkiye veriyor” görüşünü dile getirdi.

GÜL, PUTİN’İ TÜRKİYE’YE DAVET ETTİ
Gül, görüşmede Putin’e, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunması için Cumhurbaşkanı Sezer’in davetini yineledi. Putin bu davete “Geçmişte de Türkiye’yi ziyaret etmiştim, evet yeniden Türkiye’yi ziyaret etme vakti geldi” sözleriyle karşılık verdi.

Putin görüşmede Kıbrısla ilgili gelişmelerden ve sorununu çözüm yoluna girmesinden duydukları memnuniyeti de dile getirdi. Abdullah Gül de Rusya’nın Türk tarafının çözüm bulma yolunda geliştirdiği inisiyatifi desteklemesini istedi.

’BOĞAZLARDAN GEÇİŞLER DE GÖRÜŞÜLDÜ’
Görüşmede ayrıca Rus tankerlerinin Boğazlar’dan geçişi konusu gündeme geldi. Gül, tankerlerle petrol taşınması oranında büyük artış görüldüğünü, bunun nasıl kanalize edilebileceği konusunda görüşülmesi gerektiğini dile getirdi.

Ekonomik konuların da ele alındığı görüşmede Putin, Türkiye’nin Avrupa’da Almanya’dan sonra ikinci büyük partnerleri olduğunu söyledi.

Gül de bunun üzerine, Rusya’nın Putin’in liderliğinde daha istikrarlı ve güçlü bir ülke haline geldiğini kaydetti.

Diğer Politika Haberleri