GSM`de Uluslararası Tahkime Sınırlama

Bigpara Haber


Danıştay, uluslararası tahkim konusunda yargı tarihine geçecek denli önemli bir kararla GSM 1800 lisans devir sözleşmesine damgasını vurdu. Ulaştırma Bakanlığı ile İş-Tim arasında imzalanan sözleşmede Danıştay`ın uyarısı doğrultusunda uluslararası tahkime sınır getirildi.

GSM 1800 lisans devir sözleşmesinde işletmenin askıya alınması, haberleşmenin gizliliği, ulusal güvenlik ve kamu düzeni gibi kritik konular, tahkim yoluyla çözülecek uyuşmazlıklar kapsamı dışında tutuldu.

Bu uygulamanın, imtiyaz sayılan kamu hizmetlerine yönelik olarak bundan sonra yapılacak devirler için teamül oluşturacağı belirtiliyor.

Danıştay`ın uyarısı

Danıştay İdari İşler Kurulu, GSM 1800 taslak sözleşmesiyle ilgili kararında, tarihi uyarılarda bulundu.

Kararda, Tahkim Yasası`nın, yabancılık unsuru taşıyan kamu hizmetleriyle ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkların tamamının ya da bir bölümünün uluslararası tahkim yoluyla çözülebilmesine olanak tanıdığı anımsatıldı. Yasa koyucunun, sözleşmelerden doğan uyuşmazlıkların bir bölümünün uluslararası tahkim yoluyla çözülmesini öngörürken; bir bölümünün ise tahkim kapsamı dışında tuttuğuna dikkat çekildi. Tahkim hakkının, sözleşmeye konulan tahkim maddesi ya da ayrı bir tahkim sözleşmesi ile tanındığı vurgulanan kararda, Bu noktada önemli olan husus sözleşmeden doğan bazı uyuşmazlık türleri yönünden tahkim yolunun kapatılmasının genelde `kamu düzenini korumak` düşüncesine dayandırılmış olmasıdır` denildi.

Yabancılık unsuru taşıyan kamu hizmeti imtiyaz sözleşmesinden kaynaklanan bir uyuşmazlığın çözümü için tahkim yoluna başvuruyu tercih eden idare ve sözleşmeyi imzalayacak yetkililerin, tahkim koşulu veya sözleşmesinin içeriğinin tayininde büyük bir dikkat ve özen göstermesi gerektiği vurgulandı.

Danıştay, tahkim yoluyla çözülmesi öngörülen uyuşmazlıkların sınırlandırılmasının mümkün olduğunu vurgulayarak, Ulaştırma Bakanlığı`nı, işletmenin askıya alınması, haberleşmenin gizliliği, ulusal güvenlik ve kamu düzeni gibi kritik konuları imzalanacak sözleşme çerçevesinde tahkim yoluyla çözülecek uyuşmazlıklar kapsamı dışında tutması için uyardı. Danıştay`ın kararında, bu konularda uluslararası tahkime başvurulmasının kamu yararıyla bağdaşmadığı ifade edildi.

Uyarıya uyuldu

Ulaştırma Bakanlığı ile İş-Tim arasında 27 EKim`de imzalanan nihai sözleşmede, Danıştay`ın uyarısı dikkate alınarak işletmenin askıya alınması, haberleşmenin gizliliği, ulusal güvenlik ve kamu düzeni gibi kritik konular uluslararası tahkim yoluyla çözülecek uyuşmazlıklar kapsamı dışında tutuldu.(ANKA)

Diğer Teknoloji Haberleri