GSM 1800`ler Bakanlığı Bekliyor

Bigpara Haber


İş-Tim ve Telekom, bakanlığın talimatıyla harekete geçecek. Telekom, GSM`de KDV hariç bedeli mahsupla ödeyebilecek.

İş-Tim ve Türk Telekom tarafından işletilecek GSM 1800 cep telefonu şebekelerinde haksız rekabetin önlenebilmesi için `başlangıç günü` belirlenecek. Bu tarihin Ulaştırma Bakanlığı tarafından saptanarak açıklanması bekleniyor.
İş-Tim ile uzun süren pazarlıklar sonrasında Türk Telekom tarafından işletilecek GSM 1800 için ayrı bir şirket kurulması benimsenirken, Türk Telekom şirket kuruluşu için harekete geçti. Telekom`un bir hafta gibi kısa bir sürede cep telefonu için şirket oluşumunu tamamlaması bekleniyor. Şirket kuruluşu tamamlanınca, İş-Tim ile aynı dönemde peşinat ve KDV`nin de yatırılması gerekiyor. Bu hafta sonunda İş-Tim`in de 500 milyon dolarlık peşinatı ve yüzde 17 KDV`si olan 85 milyon doları ödemesi gerekiyor.

Aynı tarihte başlamalı

Ulaştırma Bakanlığı ve Telekomünikasyon Kurulu, aynı koşullarda yeni GSM`lerin işletmecisi olan iki şirkete aynı tarihte başlama imkânı tanınması gerektiği görüşünde. Bunun için şirketlere bir başlangıç günü tayin edilmesi ve bu günün Ulaştırma Bakanlığı`nca açıklanması gerektiği belirtiliyor. Bu tarihte hazır olan şirket, faaliyete geçecek, hazır olmayan şirketin beklenmesi söz konusu olmayacak. Önce işletmeye başlayan da bir diğerine göre avantaj elde edecek.

KDV mahsup dışı

Türk Telekom`un GSM için ödemesi gereken 2 milyar 525 milyon dolarlık tutar, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının borçları, görev yatırımlarına aktardığı miktarlar gibi alacaklarına mahsup edilecek. Bu alacaklar ile ödenecek tutarın başa baş geldiği vurgulanırken, mahsup yoluyla karşılanamayacak miktarı ise Hazine`nin Türk Telekom`un sermaye artışı yoluyla karşılayacağı ifade ediliyor. Toplam 429 milyon dolarlık KDV ise GSM`nin ayrı bir şirket olarak örgütlenmesi nedeniyle mahsuplaşma içinde değerlendirilemeyecek ve ödenecek. Peşinata tekabül eden 85 milyon dolarlık KDV`nin ödenmesi gerekiyor.(RADİKAL)

Diğer Teknoloji Haberleri