***GPO*** AZİMUT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.( Risk Ölçüm Esasları
***GPO*** AZİMUT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.( Risk Ölçüm Esasları
Bigpara Haber
***GPO*** AZİMUT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.( Risk Ölçüm Esasları )
Türkçe
Risk Ölçüm Esasları
Yapılan Açıklama Güncelleme mi?
Hayır (No)
Yapılan Açıklama Düzeltme mi?
Hayır (No)
Konuya İlişkin Daha Önce Yapılan Açıklamanın Tarihi
Yoktur
Bildirim İçeriği
Açıklamalar
Girişim sermayesi şirketinin faaliyet konusu ve yatırım stratejisine uygun olarak fona riske maruz değer modellemeleri ve duyarlılık analizleri uygulanır. Girişim sermayesi şirketlerine yapılan yatırımlarda günlük fiyat hareketleri olmadığı için benzer şirketleri etkileyen piyasa faktörleri ve/veya endeksler, senaryo analizleri, stres testleri, RMD, likidite riski vb. fonun maruz kalabileceği risklerin hesaplamalarında kullanılır. Takip edilen endekslerin geçmiş hareketlerine göre belirlenen kritik seviyelerine yaklaşması halinde yatırım komitesi bilgilendirilir. Senaryo analizlerinde son 1 yılda Borsa İstanbul pay endekslerinde yaşanan en büyük değer kaybının üzerine 300 baz puan risk primi eklenerek finansal varlık değerlerinin beklenmedik bir şekilde değişmesi izlenir.
Piyasa riski:
Fon portföyünün maruz kalabileceği risklerin ölçümünde girişim sermayesi yatırımları için benzer şirket karşılaştırması yapılır. Bu kapsamda borsada işlem gören benzer şirketlerin getirileri ve fiyat hareketleri kullanılarak oluşturulan istatistiksel hesaplamalar ile fonun RMD'si günlük olarak hesaplanır.
Ayrıca, ortaklık payı fiyatları, kar payı oranları ve döviz kurlarında meydana gelen beklenmedik ve olağandışı gelişmelerin fon toplam değerine olan etkileri stres testleri ile analiz edilerek, stres test sonuçları fon değerleme dönemlerinde Yatırım Komitesi ile paylaşılır.
Finansman riski:
Fonun bir yatırımı finanse edebilme kapasitesi, likiditesi yüksek nakit ve nakit benzeri değerlerine Tebliğ'de izin verilen finansmanlimitinin henüz kullanılmamış kısmı ilave edilerek bulunur. Ayrıca fon, son hesap dönemi itibarıyla hesaplanan fon toplam değerinin azami %50'si oranında faizsiz finansman kullanabilir. Bu oranın %40 seviyesine ulaşması halinde erken uyarı sistemi devreye girer ve Yatırım Komitesi bilgilendirilir. Fon portföyünde bulunan varlıkların
likit olup olmadığı veya ne kadarlık kısmının likit kabul edildiği, kendilerine atanan "likidite katsayıları" ile hesaplanmaktadır.
Likidite riski:
Risk yönetimi birimi, portföylerde yer alan varlıkların likidite riskinin kontrollerini özel bir RiskActive yazılımı kullanarak yerine getirir. Fon portföyünde bulunan girişim sermayesi yatırımları dışındaki yatırım araçları kendilerine atanan "likidite katsayıları" ile çarpılır. Bulunan sonuçlar, o yatırım aracının o gündeki (o ödeme günündeki) likidite tutarını göstemektedir. Bütün yatırım araçlarının likidite tutarlarının toplamı da, fonun toplam likidite tutarını gösterir.
Belirlenen katsayılar ile yatırım aracının günlük değeri çarpılarak, her bir yatırım aracının likiditasyonu sonucu elde edilebilecek nakit karşılığı tutarı hesaplanır. Aynı gruptaki yatırım araçlarına ilişkin olarak hesaplanan söz konusu tutarların toplamı, o grubun likiditasyonunu, bütün yatırım araçlarının likidite tutarlarının toplamı ise fonun "Toplam Likiditasyonunu"nı vermektedir. "Toplam Likidite Tutarı"nın fon toplam değerine bölünmesi ile fonun likiditasyonu bulunur. likiditasyon oranının, "1 (bir)"den çıkarılıp, mutlak değeri alınarak "Likidite Riski Oranına" ulaşılır. Bu oranın olabildiğince küçük olması, tercih edilen bir durumdur.
Fonun likidite rasyosu hesaplanırken ise fonun toplam değerinin %10'unun fondan çıkış yapacağı varsayımı altında, likiditesi yüksek yatırımların fondan net çıkışları karşılama oranı hesaplanır. Oranın 1'in üzerinde olması hedeflenmektedir. (Likit yatırımlar / Fondan çıkışlar)
Fon portföyünde bulunan girişim sermayesi yatırımlarının likidite riskini hesaplarken ise şu yöntem kullanılır. Değerleme raporları ile oluşan toplam girişim sermayesi yatırımları değerinin ilk katılma payı satışı tarihinden sonraki 48 ay boyunca ardışık 4 değerleme dönemi boyunca düşmesi ve toplam düşüşün %20'yi aşması halinde likidite riski oluşur. Bu durumun oluşması (%20'lik limitin aşılması) halinde Yatırım Komitesi derhal bilgilendirilir ve gerekli aksiyonların alınması sağlanır.
Karşı taraf riski:
Fon'un işlem yaptığı karşı kurumun sözleşme yükümlülüklerini kısmen veya tamamen 10 iş günü içinde yerine getiremediği durumlarda Yatırım Komitesi aynı gün içinde yazılı olarak bilgilendirilir. Fonun karşı taraf riski piyasaya göre ayarlama yöntemi (mark-to-market) ile hesaplanır. Fonda oluşan karşı taraf riskinin fon toplam değerine oranı azami %10 ile sınırlandırılmıştır. Bu limitin aşılması durumunda Yatırım Komitesi aynı gün içinde bilgilendirilir.
Yoğunlaşma riski: Girişim sermayesi yatırımı haricinde kalan fon yatırımlarında yoğunlaşma riskini azaltmak için portföy çeşitlendirmesi gerçekleştirilmektedir.
Mali riskler: Yatırım yapılan şirketlerin kaldıraç ve borç ödeme kabiliyetiyle ilgili oranların hesaplanabilmesi için gerekli finansal raporlar şirketlerden talep edilerek çeşitli makroekonomik varsayımlar altında stres testler uygulanır ve risk teşkil edebilecek durumlar için gerekli önlemler alınır.
Hukuksal risk: Yasal risklere ilişkin olarak gerektiğinde uzman bir hukuk firmasından danışmanlık servisi alınmaktadır.
http://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1222007
BIST