Gözler sanayi üretiminde! İşte piyasa beklentisi

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin eylül ayında yüzde 2 daralması bekleniyor. TÜİK eylül ayı sanayi üretimi verilerini bugün saat 10.00'da açıklayacak.

Bigpara Haber

Toplam sanayi üretiminde Eylül ayında yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış daralmanın yüzde 2 olması bekleniyor. Reuters'ın 8 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda beklentiler yüzde 7.5 düşüş ile yüzde 3 artış bandında yer alıyor.

Ankette beklentiler oldukça geniş bir bantta yer alırken ekonomistler TCMB'nin bir süredir ortalama düzeltilmiş çalışma gün değişkenine ilişkin veriyi açıklamamasının düzeltilmiş tahminlerin daha geniş bir batta yer almasına neden olduğuna da dikkat çekiyorlar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 1.1 daralırken, verilerden Reuters'ın yaptığı hesaplamaya göre arındırılmamış sanayi üretimi Ağustos'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11 daralmıştı.

Haberin Devamı

Analistler Ağustos ayı verilerinin ekonomide beklenen yavaşlamayı teyit ettiğini belirtirken Eylül'de ise verilerin yavaşlamanın daha da belirginleştiğini göstermesi beklediklerini söylemişlerdi.

Büyümenin öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretimi verisi, büyümenin hızına ilişkin sinyal vermesi nedeniyle yakından izleniyor. Piyasalar ekonomik aktivitedeki beklenen
yavaşlamanın hangi hızda gerçekleştiğini izlemek adına öncü verileri yakından takip ediyor.

Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre yavaşlamasına rağmen özel tüketimin katkısıyla yüzde 5.2 ile ekonomistlerin yüzde 5.3 olan beklentilerine yakın büyüdü. Ancak finansal koşullardaki sıkılaşma, TL'deki değer kaybı, TCMB'nin sıkılaştırma adımları ve iç tüketimde yavaşlamanın etkisiyle ekonomide son iki çeyrekte daralma bekleniyor.

Haberin Devamı

Sanayi üretimi Eylül ayı verisi ile birlikte üçüncü çeyreğe ilişkin öncü verilerin açıklanması da tamamlanmış olacak.
   

Diğer Ekonomi Haberleri