Gözler Merkez Bankası toplantısında ! İşte yabancı kurumların beklentisi

Merkez Bankası döviz piyasasında yaşanan sert hareketlere karşı çeşitli önlemler alırken piyasalar gözünü yarın açıklanacak olan Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak olan faiz kararına çevirdi. Genel görüş Merkez Bankası'nın faizlerde sınırlı da olsa faiz artırıma gideceği yönünde olurken, artırım miktarına ilişkin beklentiler çeşitlilik gösteriyor.

Bigpara Haber

İşte yabancı kurumların faiz beklentileri…

JP MORGAN FAİZ BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI

Amerikan yatırım bankası JP Morgan'ın yayınlanan gelişen piyasalar araştırma raporuna göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son hamleleri, bankanın para politikasında sadeleştirme stratejisini tersine çevirdiğini gösterdiğini ve bankanın faiz koridorunun sağladığı esneklikten yararlanmaya geri döndüğünü belirtti.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Haberin Devamı

JP Morgan'ın beklentisine göre Merkez Bankası, faiz koridoruna ilişkin tüm oranlarda artırıma giderken faiz koridorunu da genişletecek. Gecelik borçlanma faizinin 75 baz puan artışla yüzde 8 seviyesine tırmanmasını bekleyen banka, gecelik borç verme faizinde ise 150 baz puan artırıma gidilerek yüzde 10'a çekilmesini bekliyor.

Bankanın haftalık repo faizine ilişkin beklentisi ise 100 baz puan artırıma gidilerek yüzde 8'den yüzde 9'A yükseltilmesi yönünde. Bununla birlikte JP Morgan, TCMB'nin geç likidite penceresinde -üst üst bant- 200 baz puan artırıma gidilerek yüzde 12'ye çekilmesini bekliyor.

GOLDMAN SACHS TÜM FAİZLERDE 25 BAZ PUAN ARTIRIM BEKLİYOR

ABD'li bankacılık devlerinden  Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Salı günü gerçekleştirilecek olan para politikası toplantısında, tüm faizlerde 25 baz puan artırıma gidilmesini bekliyor.

Bankaya göre piyasa tüm faizlerde 100 baz puanlık artırım fiyatlarken, Goldman'ın tahmini haftalık repo faizinin yüzde 8.25, gecelik borç verme faizinin yüze 8.75 ve geç likidite penceresinin -banka koridorun yeni üst bandı olarak gördüğünü belirtiyor- yüzde 10.25 olacağı yönünde.

Haberin Devamı

Bankanın tahminine göre TCMB, bunun bir faiz artırımı sürecinin başlangıcı olduğunu ve faizlerin daha fazla yükselmek durumunda olacağını net bir şekilde ifade edecek.

UNICREDIT 75 BAZ PUAN ARTIRIM BEKLİYOR

İtalya'nın önde gelen bankalarından UniCredit gelişen piyasalar Döviz stratejisti Kiran Kowshik, kaleme aldığı bir e-posta notunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın gerçekleştireceği toplantısına ilişkin beklentilerini yazdı.

Kowshik'e göre UniCredit ekonomistleri, TCMB'nin Salı günkü politika toplantısında gecelik borç verme faizinde 75 baz puan artırıma gidilmesini bekliyor.

Haberin Devamı

Yeterli sıkılaştırma olmadan yapılan Döviz ihalelerinin TL'ye destek olmayacağını belirten Kowshik'in notunda, “Bu senaryoda lira, geç likidite penceresi faiz oranında artırım olsa bile değer kaybetmeye devam edecek” ifadesi yer aldı.

150 baz puanlık bir faiz artırımının “piyasa nötr” olacağı belirtilen raporda, bunun kısa vadede soluk aldıracağı görüşü yer aldı. Raporda 300 baz puanlık bir artırımın ise gelecek bir ve üç aylık vade arasında seyri tersine çevirerek lirada yükselişle sonuçlanacağı ifade edildi.

 

Diğer Ekonomi Haberleri