Girişimci Gurbetçilere Çağrı

Bigpara Haber
Yurtdışındaki Türk yatırımcıların girişimlerini Türkiye`ye çekmek amacıyla proje başlatan EBSO, Türk girişimcilerden ithalatlarını Türkiye`den yapma çağrısında bulundu.



Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, yurtdışındaki Türk girişimcilere, ithalatlarını Türkiye`den yapmaları çağrısında bulundu. Akkan, yaptığı açıklamada, yurtdışında çok sayıda Türk girişimcinin bulunduğuna dikkati çekerek, bunların yatırımlarını ya da ithalatlarını Türkiye`ye ve Ege Bölgesi`ne yönlendirmek amacıyla bir proje başlattıklarını bildirdi. Sadece Almanya`daki Türk yatırımcı sayısının 40 bine ulaştığını, Alman bankalarındaki Türk mevduat gücünün ise 100 milyar markı bulduğunu belirten Akkan, ``Bu yatırımcılarımızın kaynaklarının doğru yöne aktarılmasını istiyoruz. Birikimlerini yasal olmayan yollarla aldıkları hisse senetleri ya da irtica odaklarına akıtmalarını istemiyoruz. Bunun birçok örneği var. JetPa bu örneklerden en sonuncusudur`` dedi.
Yurtdışındaki Türk yatırımcılarının girişimlerini Türkiye`ye çekmek için başlatılan projenin başına Sanayi ve Ticaret Bakanlığı eski Müsteşarı Erkan Sahtiyancı`yı getirdiklerini ifade eden Akkan, ``Almanya`da pazarladıkları ürünleri Türkiye`de üretmelerini istiyoruz. Biz Ege Bölgesi sanayicileri olarak her türlü kolaylığı sağlamaya, ortak yatırımlara girmeye hazırız`` diye konuştu.


Atıl Akkan, yurtdışındaki Türk girişimcilerin ithalatlarını genellikle Romanya, Bulgaristan ve Rusya gibi ülkelerden yaptıklarını vurgulayarak, bu ithalatın yüzde 50`sini bile Ege Bölgesi`nden karşılamaları halinde bölgeye çok önemli bir ivme kazandırılacağını kaydetti. Almanya`daki Türk girişimcilerin halen ithalatlarının sadece yüzde 15`ini Türkiye`den yaptıklarını bildiren Akkan, şöyle devam etti: ``Başlattığımız projede öncelikle ithalatın yüzde 50`lere çekilmesini istiyoruz. Ardından üretimlerini Ege`de yapmaları için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Alman bankalarındaki 100 milyar marklık Türk mevduatının yüzde 10`unu Türkiye`ye çekmek çok önemli bir başarı olacaktır. Proje 3-4 ay sonra son noktasına gelecektir. Bu proje ile yabancı sermaye gelişine farklı bir boyut da kazandırmış olacağız.`` (FİNANSAL FORUM)


Diğer Girişim Haberleri