Giresun, Trabzon, Ordu Ve İçel`de Kurulacak Yüzer-Gezer Santrallerden Vazgeçilmedi

Bigpara Haber

-Giresun, Trabzon, Ordu Ve İçel`De Kurulacak Yüzer-Gezer Santrallerden Vazgeçilmediği, Ancak Çıkılan İhalede Teklif Veren Firma Olmadığı İçin Şimdilik Gerçekleştirilemediği Bildirildi

ANKARA (A.A) - 13.12.2000 - Giresun, Trabzon, Ordu ve İçel`de kurulacak yüzer-gezer santrallerden vazgeçilmediği, ancak çıkılan ihalede teklif veren firma olmadığı için, şimdilik gerçekleştirilemediği bildirildi. FP Giresun Milletvekili Turhan Alçelik, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Giresun Bulancak, Trabzon Yomra ve Çarşıbaşı, Ordu Ünye ile İçel Akkuyu`da kurulacak mobil santrallerin yapımından, sağlığa ve çevreye zararlı olacağı gerekçesiyle vazgeçildiğini, Bakan Cumhur Ersümer`in kendisine bu santralların kesin yapılmayacağı sözü verdiğini ifade ederken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, santrallerin yapımından vazgeçmenin söz konusu olmadığını söylediler. Yaşanan elektrik sıkıntısına kısa vadede çözüm kapsamında düşünülen, bu gruptaki mobil santrallere ilişkin Kasım ayında ihaleye çıkıldığını hatırlatan yetkililer, ancak belirlenen şartlara uygun teklif veren firma olmadığı için, santralların yapımının şimdilik gerçekleştirilemediğini anlattılar. Teaş`ın daha önce hazırladığı bilgi notunda, Türkiye`de yaşanan enerji krizinin atlatılmasında, tasarrufun yanı sıra yüzer-gezer santraller dışında, kısa sürede alınabilecek başka bir tedbir bulunmadığı vurgulanmıştı. Buna göre, değişik tarihlerde sözleşmeleri imzalanan mobil santrallar, ilk olarak 1999 yılında hizmete girdi. Sözleşme süreleri 3 yıl olan mobil santrallerden Hakkari`de kurulu olanı, motorin, diğerleri de fuel-oil ile çalışıyor. Yüzer/gezer mobil santrallere ilişkin ilk ihalenin yapıldığı 1998 yılında faizlerin yüksek düzeyde seyretmesi, yörede güvenlik sorunları olması,ulaşım ve tesisin yapımı sırasında kısıtlamalar ile karşılaşılması, konuşlandırma süresinin 3 ay gibi çok kısa süre alması ve sözleşme süresinin 3 yıl gibi yatırım açısından ekonomik olmaması nedeniyle, fiyatlar motorin santrali için 14.3 cent/kwh, fueloil santraller içinde de ortalama 8-10 cent/kwh civarında gerçekleşti. Bu fiyat, daha sonra yapılan ihalelere göre bir miktar yukarıda gerçekleşti.

-SANTRALLARIN YENİLENMESİ-

Söz konusu bölgelerde mevcut mobil santrallarla enerji açığı ile gerilim düşümünün giderilememesi, ayrıca yörenin terör hareketlerinden arındırılması nedeniyle, ekonomik canlanmaya pararel bu santralların tevsii durumu 2000 yılında gündeme geldi. Van, Hakkari, İdil`de 20 mw ve Silopi`de 25 mw olmak üzere, toplam 85 mw gücünde kapasite artırımı için TEAŞ, firmalarla Ağustos 2000 tarihinde sözleşme imzaladı. Bu mobil santralların konuşlandırma süreleri 6 ay, sözleşme süresi 5 yıl olduğundan fiyatlar 6-6.8 cent/kwh civarında oluştu. TEAŞ tarafından mobil santrallar için açılan 3. ihale çerçevesinde, Kırıkkale`de 130 mw, Batman, Finike ve Cide`de 100 mw olmak üzere toplam 430 mw gücünde santral kurulması amaçlandı. Mobil santralların konuşlandırılması ve hizmet alımı yoluyla çalıştırılması öngörülen ihale çerçevesinde, 29 firmadan 12 Kasım tarihinde teklifleri alındı. İhale değerlendirme çalışmaları devam eden mobil santrallara ilişkin sözleşmelerin, Kasım ayı sonuna doğru imzalanması öngörülmüştü. Konuşlandırma süreleri 9 ay, sözleşme süresi 5 yıl olan ihalede, teklif fiyatları 4.85-5.28 cent/kwh arasında gerçekleşti. Konuşlandırma ve hizmet sürelerinin artırılması ile santral güçlerinin yükseltilmesi teklif fiyatlarını düşürdü. Aynı şekilde, konuşlandırma süresi 2.5 ay, sözleşme süresi 3 yıl olan Trabzon`da 2x100 mw, Giresun ve Ordu`da 100 mw ve Akkuyu yöresinde 130 mw olmak üzere, toplam 530 mw gücünde mobil santral kurulması için de ihaleye çıkılmıştı.

Diğer Piyasa Haberleri