Gıdaya taksit, sessiz uzlaşmayla sona eriyor

Bigpara Haber
Gıdaya taksit uygulamasından rahatsız olan bankalar, 1 Nisan`dan itibaren marketlere yeni bir teklifle gitmeyerek uygulamayı sona erdiriyor.

Gıda ve akaryakıtta yaygınlaşan taksit uygulamasının yarattığı tartışmalar yeni bir boyut kazanıyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin`in Domatesin ekmeğin taksitle alınmasının bir mantığı yok. Buna bir sınırlama düşünüyoruz şeklindeki açıklamasından sonra şimdi de bankaların gıdaya taksit uygulamasını 31 Mart`ta sona erdirme niyetlerini perakende zincirlerine aktarmaya başladığı konuşuluyor. Bankaların akaryakıt ve gıda konusunda `yazılı olmayan bir mutabakata` vardıkları, gıda için Migros, Metro ve Tansaş`ın banka kartlarına uyguladığı taksitlerin 31 Mart`ta sona ermesinin de bunun bir sonucu olduğu, sektörün yoğun olarak konuştuğu bir başka gelişme.

REKABETE AYKIRI BİR DURUM
Market yöneticileri, bugün gelinen noktada, bankaların yasayla bir sınırlama getirilmeden, taksit çılgınlığına kendi aralarında bir çözüm aradıkları ve perakende zincirlerine buna bir son verme yolunda telkinde bulunduklarını belirtiyor. Öyle ki gıdada taksit toplam taksitli harcalamaların sadece yüzde 5`ini oluşturuyor. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Nuşin Oral, bu kısıtlamaların yasalaşması halinde Rekabet Kurulu`na gidebileceklerini belirterek şunları söyledi: Bugün gıdada bile taksitlendirme yüzde 10`ların çok altında. Çok tehdit edici veya kısıtlamaya götürücü bir oran söz konusu değil yani. İkincisi kartlar ve taksit piyasanın önemli bir aracı. Bunu kısıtlamak sektörü geriye götürür. Son noktada şu anda bir taslaktan söz ediyoruz. Henüz yasalaşmadı. Ama kısıtlamalar yasalaşırsa bizim de dernek olarak Rekabet Kurulu`na başvurmak gibi bir girişimimiz olur.

Diğer Genel Haberleri