Gıda fiyatları tavana gidiyor

ABD`nin 50 yıldan bu yana bu gördüğü en kötü kuraklık...

Bigpara Haber

ABD`nin 50 yıldan bu yana bu gördüğü en kötü kuraklık... Bu durumun tüketici güveni ve harcamalarını kötü etkileyebileceği tahmin ediliyor.

JP Morgan Chase&Co.`nun baş ABD ekonomisti Michael Feroli, ABD`nin 50 yıldır gördüğü en kötü kuraklık, Amerikalarının market masraflarını tırmandırarak, tüketicilerin beklentilerini ve harcamalarını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Gıda fiyatlarının Haziran 2013`e kadar yıllık bazda ortalama yüzde 4 artacağını öngören Feroli, bu sıçramanın, 2012`nin son çeyreğinden 2013`ün ilk yarısının sonuna kadar harcanabilir gelirlerde yüzde 0.3 kesintiye yol açabileceğini ve harcamalarda da paralel bir düşüşe neden olabileceğini öngördü.

Gıda fiyatlarındaki tahmini artış, üç yıldır yüzde 8`in üzerinde seyreden işsizlik oranı ve Temmuz başlarından bu yana yüzde 13 tırmanmış olan benzin fiyatlarından ötürü zorlanan hanehalkının bütçesinin daha da sıkılmasına neden olabilir. Tüketici endeksleri, beklentinin hâlen daha resesyon öncesi seviyelerde olmadığına işaret ediyor.

Enerji zaten sıkıtnı çektiriyordu, şimdi gıda fiyatları da kapıda diyen Feroli, bu durumun tüketiciler için sert rüzgar anlamına geldiğini ve insanların ekonomik algısını olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Toplam enflasyon sınırlı ve geçici olsa da, gıda ve yakıt maliyetleri, tüketicilerin market ve benzin istasyonlarındaki harcamalarını azaltmasına yol açtığından orantısız bir etkiye neden oluyor.

ABD Çalışma Bakanlığı`na göre, gıda ve yakıt, tüketici fiyatları endeksinin yüzde 24`ünü oluşturuyor.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri

Diğer Genel Haberleri