Gelecekte daha az müdahaleci olacak

Bigpara Haber
IMF, değişikliklere yeni bir reform ajandası ile start veriyor. Ve bugün için konuşulan değişiklikler gerçekleşirse, IMF gelecekte daha az müdahaleci bir tavır sergileyecek.

Organizasyonda ilk olarak, global krizleri önlemek için IMF kapasitelerinde düzenlemeler yapılması planlanıyor. Bu karar Amerikan ekonomi çevrelerinde, IMF`ın gelecekte, acil durumlarda ülke ekonomilerini rahatlama işlevi yerine, daha çok gözetme görevini üsteleneceği şeklinde yorumlanıyor.

IMF`ın Başkanı Köhler, üye ülkelere, risklere çare bulmak yerine çapraz kurlarda daha esnek olma, daha iyi borç yönetimi ve daha etkin bir sosyal güvenlik sistemi gibi `krizleri engelleyen` şartları yerine getirmede yardımcı olmaları gerektiğini ve gelecekte bunu yerine getirmeye çalışacaklarını açıkladı.

IMF değişim sonrasında borç verirken daha seçici olmaya da niyetli. Artık borç almak isteyen gelişmekte olan ülkeler IMF`ın politikalarına uyacaklarını konusunda Fon`u ikna etmek zorunda kalacaklar.

Ayrıca Başkanvekili Anne Krueger, IMF`ın bir nevi uluslararası iflas mahkemesi görevini üstlenmesini önerdi. Eğer, bu öneri kabul görürse, IMF borç-alacak prosedüründe hakemlik yapacak ve ülkelerin sorunlu borçları ödemesinde zaman kazanmasını sağlayacak.

Diğer Genel Haberleri