Gecikme olsa da program yürüyor diye Türkiye`nin kredi notu yükseldi

Bigpara Haber
Standard and Poor`s, `gecikmeler olmakla birlikte, ekonomik programdaki ilerlemeyi` gerekçe göstererek Türkiye`nin notunu B -`den B`ye çıkarttı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor`s (S&P) Türkiye`nin kredi notunu B-`den B`ye yükseltirken, ülke görünümünü durağan olarak teyit etti.
S & P kredi analisti Ala`a Al - Yusuf, Türkiye`nin 2003 ve 2004 bütçelerinde faiz dışı fazla hedefini tutturamayacağını düşündüklerini ve reel faizlerin düşmemesi halinde programın tehlikeye girebileceğini bildirdi.
S & P`den yapılan açıklamada, Not yükseltilmesi yeni hükümetin bazı gecikmeler ve aksamalar olmakla birlikte IMF destekli ekonomik programı uygulamada gösterdiği ilerlemeyi yansıtmaktadır denildi.

Reel faiz uyarısı
Al - Yusuf ise yaptığı değerlendirmede mali ayarlamalar ve reel faizlerin düşmesine bağlı olarak kamu borç yükünün azalmaya devam ettiğini belirtti. Bu durumun Türk Lirası`na olan güveni artırdığına işaret eden Al - Yusuf, kambiyo kurlarının ve döviz rezervlerinin güçlenmesine yardımcı olduğunu kaydetti.
Türkiye`nin borç yükünün halen yüksek seviyede olduğunu vurgulayan Al - Yusuf, S&P olarak Türk hükümetinin 2003 ve 2004 bütçelerinde faiz dışı fazla hedeflerini tutturamayacağını düşündüklerini belirtti. Al - Yusuf, bununla beraber programın diğer yönlerinde sağlanan ilerlemelerin piyasalarda olumlu bir izlenim yarattığını dile getirdi.
Ekonomik programın başarısı için reel faiz hadlerinin düşmesinin büyük önem taşıdığını kaydeden Al - Yusuf, reel faizler yakın bir gelecekte düşmeye başlamazsa programın tehlikeye düşebileceğini ifade etti.

Seçimler belirleyici olacak
Al - Yusuf, yerel seçimler nedeniyle hükümetin mali uyum programından ödün vermemesi halinde yeni bir not artırımı olabileceği mesajı verdi. Al - Yusuf değerlendirmesinde, Yaklaşan yerel seçimlere rağmen hükümetin mali uyum programından ödün vermemesi halinde Türkiye`nin kredi notunun daha da yükseltilmesi ihtimali güçlenecek dedi.
Türkiye`nin kredi notunun yükselmesine paralel olarak, bazı bankaların notları da yükseltildi. Eximbank`ın kredi notu B-`den B`ye çıkarılırken, Ziraat Bankası ile İş Bankası`nın uzun ve kısa dönem kredi notları da B-`den B`ye yükseldi. Doğuş Holding, Garanti Bankası ve Garanti Finansal Kiralama`nın da görünümlerini negatiften durağana çevrildi. İstanbul`un kent kredi notu da B-`den B`ye yükseldi.

Diğer Genel Haberleri