Geciken Telekom yasası hazır

Stratejik ortağa, Telekom`un ve bağlı şirketlerinin yönetim kurullarında hissesi oranında temsil hakkı tanınacak

Bigpara Haber
Ulaştırma Bakanlığı, Türk Telekom`un `stratejik ortak` olarak adlandırılan yerli veya yabancı sermayedarları da içine alan ortaklığa satılabilmesini öngören yasa değişikliği taslağı hazırladı. Stratejik ortağa, Telekom`un ve bağlı şirketlerinin yönetim kurullarında hissesi oranında temsil hakkı tanınacak.

Öksüz: % 100`ü bile satılabilir
Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, 1`inci Ulusal Telekomünikasyon Düzenlemeleri Sempozyumu`nda yaptığı açıklamada, Telgraf ve Telefon Kanunu`nun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına ve bazı fıkralar eklenmesine ilişkin yasa taslağının, Ulaştırma Bakanlığı`nca hazırlanarak, görüş alınmak üzere başbakanlık ve bakanlıklarla, ilgili kuruluşlara gönderildiğini bildirdi.

Bakan Öksüz gazetecilerin, Telekom`un özelleştirilecek hisse oranının artırılıp artırılmayacağı yönündeki sorusunu yanıtlarken, gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra yüzde 100`ünün bile satılmasının mümkün olduğunu söyledi. Ancak, bunun için yasal ve Anayasal değişikliklerin zorunlu olduğunu belirten Öksüz, ilgili bakanlıklardan gelecek görüşler çerçevesinde Telekom`un satışa konulacak hisse oranıyla yöntemi hakkında nihai karara varılacağını bildirdi.

Öksüz, taslakla getirilen yeni hükümle, Telekom`un, `sermayenin yarıdan fazlası devlete ait olan kurum ve kuruluşlara uygulanan diğer mevzuat hükümlerinden` muaf tutulmasının sağlanacağını söyledi.

Edinilen bilgiye göre, taslakla Telekom hisselerinin, Bakanlar Kurulu`nca `blok satışı` öngörülen bölümünün; ``ulusal ve/veya uluslararası telekomünikasyon işletmecisine satılabilmesi` hükmü yasaya ekleniyor. Taslakla, `Bu ortaklıklar stratejik ortak olarak adlandırılacaktır` hükmü de getiriliyor.

Taslağa göre, stratejik ortağın temsil hakkının tanınması, ``satış sözleşmesi şartlarının yerine getirilip getirilmediğinin izlenmesi amacıyla`` da Telekomünikasyon Kurumu ve Hazine Müsteşarlığı`nın birer üyeyle, Türk Telekom A.Ş`deki ``kamu hisselerinin ve stratejik ortağın ikişer üyeyle`` temsil edileceği toplam 6 üyeli bir `izleme komitesi` kurulacak.

Taslakla, yasaya eklenmesi öngörülen hükümlerden biriyle, ihale komisyonunun, ``Telekom hisselerinin satış ve ihale işlemlerinin yürütülmesinde; halka arz ve blok satışa ilişkin işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için uluslararası objektif kriterlerin tespiti ve satış işlemlerinin tamamlanabilmesi amacıyla bu konuda uzman olan bir konsorsiyumdan danışmanlık hizmeti alabilmesine`` olanak sağlanıyor.

Konsorsiyum ile danışmanlık hizmet sözleşmesinin ve halka arz aşamasında gerekli aracılık yüklenim sözleşmesini imzalamaya ihale komisyonunun önerisi üzerine ÖİB yetkili olacak.

Diğer Teknoloji Haberleri