Geçici İşçiler Kadrolu Oldu

Bigpara Haber
44 bin geçici işçinin sürekli çalışmalarına ilişkin karar için Türk-İş Başkanı Meral, Ecevit`e teşekkür ederken, Genel Sekreter Karakoç, `126 bin işçiye üvey evlat muamelesi yapıldı` dedi.



Başbakan Bülent Ecevit, geçici işçi olarak çalışan 44 bin dolayındaki işçiye 2002`den itibaren sürekli işçi kadrosu verileceğini bildirdi. 126 bin geçici işçiyi kapsamayan karar Türk-İş bünyesinde tartışmalara neden oldu. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile birlikte, Başbakanlık`ta konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ecevit, Köy Hizmetleri, DSİ ile Tarım Bakanlığı`nda geçici işçi olarak çalışan 44 bin dolayındaki işçinin sürekli işçi kadrosuna geçirilmeleri için ilgili bakanlar ve Türk-İş Genel Başkanı Meral arasında bir protokol imzalandığını açıkladı. Ecevit, protokol gereğince söz konusu kurumlarda geçici işçi statüsünde çalıştırılanların sürekli işçi kadrosuna aktarılacağını, ancak 2000`de 10 ay, 2001`de 11 ay çalıştırılacaklarını, işçilerin çalışmalarının 2002`den itibaren de sürekli olacağını bildirdi. İlgili kamu kurumları ve yetkili sendikaların hizmetin aksamaması için gerekli önlemleri alacağını belirten Başbakan, `Böylelikle geçici işçilerin yaklaşık 30 yıldan bu yana süren istemleri karşılanmış oluyor. Bu işçilerimiz sosyal güvenliklerine de eksiksiz kavuşmuş olacaklar` dedi. Uygulamanın istikrar programıyla çelişip çelişmeyeceğine ilişkin soruya karşılık Ecevit, `Programı aksatmayacağı kanaatindeyiz, istikrar programının sosyal adaletle çelişmemesi gerekir` dedi.


BABACAN HAREKET;

Türk-İş olarak mutlu bir gün yaşadıklarını söyleyen Bayram Meral de, Ecevit`e bu günü yaşattığı için teşekkür etti. Meral, şöyle konuştu: ``Elbette çalışma yaşamımızda sorunlar vardır. İnanıyorum ki, Ecevit`in başbakanlığında sorunlarımız ortadan kaldırılacaktır. Yıllardır kadro bekleyen, 45 bine yakın geçici işçi arkadaşımızın bu mutlu güne kavuşması bizim için önemlidir. Bu arkadaşlarımız Başbakanımız`ın babacan hareketine karşılık verecektir.``


126 BİN GEÇİCİ İŞÇİ ÜVEY EVLAT;

Öte yandan, Türk-İş Genel Sekreteri Hüseyin Karakoç, 44 bin işçiye daimi kadro verilerek 126 bin geçici işçinin devredışı bırakılmasıyla işçilere üvey evlat muamelesi yapıldığını söyledi. `Hükümet ayrıcalık yapmıştır` diyen Karakoç, diğer işçilerin kadroya alınmaması halinde çalışanları Başbakanlık önüne toplayacakları uyarısında bulundu. Bu arada, sadece Yol-İş üyesi Köy Hizmetleri, Tes-İş üyesi DSİ işçilerinin, Tarım-İş üyesi tarım işçilerinin kadroya alınması Türk-İş yönetim kurulunda da tepkilere yol açtı. Kulislerde bu uygulama `Meral kendi sendikasını kurtardı` yorumlarına neden oldu. Durumlarının ne olacağını bilmediklerini söyleyen Tekel, Orman işyerleri, DDY, MKE, MTA, TEAŞ, TEDAŞ ve üniversitelerde çalışan işçiler ise, telefonlarla Türk-İş Genel Merkezi`nin santralını kilitlediler. Hükümet ile Türk-İş yetkililerinin geçici işçilere kadro verilmesi görüşmeleri sırasında pazarlık, tüm işçilerin kadroya alınması yönündeydi. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Ekonomi Haberleri