Gazprom`dan Doğalgaz Boru Hattı

Bigpara Haber
Andrew Jack, Moskova, Charles Clover Ukrayna, John Reed, Varşova
Rusya`nın doğalgaz tekeli Gazprom, Moskova`da dört Avrupa enerji şirketiyle bir anlaşma imzaladı.


Anlaşmaya göre, 2 milyar dolar tutarında bir doğalgaz boru hattı kurmak suretiyle, Rusya`nın güney Avrupa`ya verdiği doğalgazın miktarını önemli ölçülerde artırıp artıramayacağına ilişkin bir rapor hazırlanacak. Bu boru hattı Ukrayna`yı bypass ediyor. İtalyan petrol ve doğalgaz grubu Eni, Fransız Gaz de France ve Alman Ruhrgas ve Wintershall grupları arasındaki anlaşma, Avrupa`ya yılda 60 milyar metreküp ek doğalgaz verilmesi için inşa edilecek bir boru hattına ilişkin. Rusya mevcut durumda Avrupa`ya yılda 125 bin metreküp doğalgaz ihraç ediyor.
Planlanan boru hattı Polonya üzerinden güneye dönüp Beyaz Rusya ve Slovakya`dan varolan Yamal boru projesi ile aktarılacak. Yamal güzergahı bittiği zaman Sibirya`dan aktarılacak doğal gazı Polonya üzerinden Almanya`ya ulaştıracak ve yılda 67 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak.


BU SON AÇIKLAMA UKRAYNA`DA KAYGI UYANDIRACAK;

Bu ülke kendisini by-pass eden bir boru hattının, Rusya nezdinde bağımsızlığına zarar vereceği düşüncesinde. Şu anda Rusya`nın doğalgaz boru hatları Ukrayna`dan geçiyor ve ülkenin güçlü kuzey komşusuyla olan ilişkilerinde belirli bir kaldıraç görevi görüyor. Ancak Rusya, Avrupa`ya gönderilen doğalgazın Ukrayna`da çalınmasından dolayı uzun bir süreden bu yana rahatsızlık duyuyordu. Gazprom`a göre bu hırsızlık olayı 2000 yılında 15 milyar kübik metreye çıktı. Bu miktarın piyasadaki değeri 900 milyon dolar. Şu açık ki, Rusya Avrupa`ya doğal gaz satışlarını artırmak ve yapabilirse, Ukrayna`dan kaçınmak istiyor, diyen Stephen O`Sullivan, Moskova`da bir aracı kurumu olan United Financial Group`un araştırma departmanı başkanı. Gazprom`un Ukrayna`ya duyduğu sabır taştı.
Ancak Polonya, Ukrayna`yı by-pass edecek bir boru hattına karşı çıkıyor. Varşova Ukrayna`yı stratejik bir müttefik olarak görüyor ve doğudaki komşusunun bağımsızlığını desteklemeyi başlıca dış politika ilkelerinden birisi haline getirdi. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)


Diğer Genel Haberleri