Gazprom CEO`su Miller Türkiye`yi iknaya geliyor

Bigpara Haber
Mavi Akım projesiyle alınan doğalgazın miktar ve fiyat revizyonunda tahkime gidilmeden uzlaşmaya varılması için şimdi de Gazprom CEO`su Alexei Miller Enerji Bakanlığı`yla görüşmeye geliyor

Rus doğalgaz şirketi Gazprom`un CEO`su Alexei Miller, Rusya`dan Mavi Akım projesiyle alınan doğalgaz için tahkime gidilmeden uzlaşmaya varılması için Türkiye`yi iknaya geliyor. Perşembe günü Türkiye`de olacak Miller`ın Enerji Bakanı Hilmi Güler ve Botaş Genel Müdürü Mehmet Bilgiç ile görüşmesi bekleniyor.

Türkiye ve Gazprom, 2 hafta süren görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, geçen hafta Mavi Akım projesi ile ilgili ayrı ayrı tahkime gitme kararı almışlardı. Türkiye, Batı Hattı ve Mavi Akım üzerinden olmak üzere 2 koldan en büyük gaz tedarikçisi olan Rusya ile doğalgazdaki arz fazlalığı ve fiyatlardaki artış nedeniyle, mevcut kontrat kapsamındaki alım miktarını ve fiyatları düşürmeyi istiyor.

Bu kapsamda geçen haftalarda Botaş`ın Gazprom şirketi ile başlattığı görüşmeler sırasında Gazprom, doğalgazın fiyatını indirmeye hazır olduklarını ancak indirimin büyük miktarlarda olmayacağını söylemiş ancak 1 Temmuz`da kontrattaki ceza maddesi olan al ya da ödenin devreye gireceğini hatırlatmıştı. Enerji Bakanlığı ise bu konunun tahkime götürüleceğini açıklamıştı.

İlk tavizi verdi
Gazprom, Mavi Akım anlaşmasında değişiklik yaptığını açıkladı. Rusya`da yayımlanan gazetelerden Gazeta`da yer alan habere göre, 25 yıl boyunca Rusya`ya 42 milyar dolar kazandıracak olan Mavi Akım`da, doğalgaz alınmasa bile karşılığının ödenmesini öngören al ya da öde sisteminin iptal edildiği bildirildi. Haberde, Bu ödeme sistemi iptal edildikten sonra Türkiye rahatça doğalgaz fiyatlarının ve yıllık hacmin düşürülmesini talep edebilecek denildi.

Diğer Genel Haberleri