Gazprom: Bizim formül size kazandırır

Bigpara Haber
BOTAŞ ile Ankara`da yapılan ‘‘Mayı Akım’’ pazarlık görüşmelerinin sanıldığı kadar kötü sonuçlanmadığını savunan Rus Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yuri Komarov ‘‘Fiyat oluşum formülündeki (0)-(1) hatasının düzeltilmesi ek yük değil, tam tersi Türkiye`ye onlarca milyon dolar tasarruf imkanı sağlayacak’’ dedi.

Komarov, Türkiye`deki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in Mavi Akım anlaşmazlığı yüzünden Türkiye`ye yaptırım hazırlatmaya başladığı yönündeki haberleri de esprili bir dille yalanlayarak, ‘‘Böyle bir misilleme planı hazırlandığını sizden duyuyorum. Bizde genelde Putin bir açıklama yaptığı zaman herkes duyar. Biz böyle bir şey duymadık’’ diye konuştu.

Geçen perşembe Ankara`da yapılan ve başarısızlıkla sonuçlandığı açıklanan görüşmeler hakkında Moskova`ya Türk basınını davet ederek üç saat süren bir basın toplantısı düzenleyen Gazprom yönetimi, ortaya çıkan tüm anlam ve sonuç kargaşasına rağmen Gazprom ile Botaş arasında Mavi Akım konusunda mutlu sona inandıklarını söyledi.

Rus tarafının tahkime başvurmasının diyalogun bittiği ve nihai karar olmadığını belirten Yuri Komarov ‘‘Türkiye`ye gazı bizim Gazexport şirketi taşıyor. Bu şirketin müdürü Medvedev, mesele şimdilik çözüme kavuşmadığı için prosedür icabı tahkim sürecini başlatmak zorundaydı. Önümüzde birkaç ay daha var. Bu süre zarfında iki tarafın da ortak bir görüşe vararak tahkim sürecini durduracağına inanıyorum’’ dedi.

Komarov, ‘‘Türkiye`ye sunduğumuz kolaylıklar paketi fiyat artışı değil size tasarruf imkanı sağlıyor. Tasarruf miktarını onlarca milyon dolar ile ölçebilirsiniz. Sonuçta fiyatı artırma gibi bir düşüncemiz olmadığını net rakam veremesem bile dile getirmek istiyorum’’ ifadesini kullandı.

Türkiye`nin Rusya`dan alacağı gaz fazlasını Avrupa`ya nakletme şıkkı üzerinde de duran Gazprom yetkilisi ‘‘Mavi Akım özellikle Türkiye için yapıldı. Oradan gazın Avrupa`ya nakledilmesi ekonomik açıdan verimsiz olur. Gazın fiyatı iki katına çıkar. Türkiye üzerinden gazın transit geçişi çok ileri bir tarihte ancak Ortadoğu bölgesi için söz konusu olabilir. Mesela İsrail. Ancak bunu konuşmak için çok erken’’ dedi.

Diğer Genel Haberleri