Gasprom`un son atağı

Bigpara Haber
Rus şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller, perşembe günü Ankara`da olacak. Miller, karşılıklı restleşme ile kesilen ve tahkim süreci başlatılan Mavi Akım ile ilgili görüşmeler yapacak

Gasprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller, perşembe günü Türkiye`ye gelerek BOTAŞ yönetimiyle yeniden masaya oturacak. Mavi akım doğalgaz boru hattının faaliyete açılması ile ilgili görüşmelerde bulunacak olan Miller`ı, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler`in de kabul etmesi bekleniyor.

Mavi Akım projesi çerçevesinde Rus Gazexport şirketinin `sözleşmede fiyat hesaplama formülünün yanlış olduğunu belirterek daha fazla fiyat talep etmesi` üzerine başlatılan görüşmelerde anlaşma sağlanamamış ve görüşmelere geçen ay sonunda ara verilmişti.

Bu arada, görüşmelerin yanı sıra, Mavi Akım Projesi`nin kontrat çerçevesi içinde Gazexport tarafının fiyat formülüne ilişkin başlattığı tahkim prosedürüne de BOTAŞ olarak cevap verilmiş ve görüşmelere paralel olarak bu süreç içinde BOTAŞ`ın belirlemesi gereken hakem bildirilmişti.

DEİK: İyi niyetle çözelim

Öte yandan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Avrasya İş Konseyi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`dan Rusya ile yaşanan problemlerin çözümlenmesini istedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ı ziyaret ederek yaklaşık bir saatlik bir görüşme yapan Türk Avrasya İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin ve beraberindeki heyet, son günlerde Rusya ile yaşanan doğalgaz krizinin iki şirket arasında bir sorun olduğunu ve bunun iki ülke arasındaki ticaret ilişkilerine yansımaması gerektiğini belirtti. Daha sonra bir açıklama yapan Tuğrul Erkin, sorunun iyi niyetle çözülmesini istediklerini söyledi.

Erkin, Avrasya`da iş yapan Türk iş adamlarının ödenmeyen alacaklarının da sıkıntıya yol açtığını, Afgan piyasasına giren müteahhitlerin de aynı sorunla karşılaştıklarını belirtti. Avrasya`nın 7 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu belirten Erkin, bundan sadece yüzde 2 pay almamızın üzüntü verici olduğunu söyledi.



Diğer Genel Haberleri