Galyan Barajına Engel

Bigpara Haber
Trabzon`Da Yapılan Barajı, DTP Gereksiz Bulduğundan Dış Kredi Alınamıyor -Dsi 22. Bölge Müdürü Çelik: Değirmendere`Nin Suyu Temiz Dahi Olsa 2001`Den Sonra Artık Trabzon`A Yetmeyecek


TRABZON (A.A) - 20.12.2000 - Trabzon`un içme ve endüstri suyu ihtiyacını karşılamak amacıylan 1998 yılında Galyan Deresi üzerinde yapımına başlanan baraj, DPT Müsteşarlığı`nca gereksiz bulunduğundan dış kredi alınamıyor. DSİ 22. Bölge Müdürü İhsan Çelik, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, projenin önündeki en büyük engelin Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) olduğunu belirtti. Barajın yapımında kullanılacak kredi için Eylül ayında DPT`ye başvurduklarını belirten Çelik, şöyle konuştu: DPT bu isteğimizi uygun görmemiş. Gerekçe olarak da, (Trabzon`un içme ve endüstri suyu, İller Bankası tarafından bitirilen tesisler sayesinde karşılanıyor. Yomra`dan Akçaabat ilçesine kadar olan 12 belediyenin içme suyu ihtiyacı bu tesisler sayesinde 2020 yılına kadar sağlanmıştır. Su kaynaklarının kullanımında kirlenmenin önlenmesi öncelikli olmalıdır. Bu nedenle dış krediyle finansman uygun görülmemektedir) denilmiştir.


Mevcut tesislerin 2020 yılına kadar su ihtiyacını karşılamasının imkansız olduğunu savunan Çelik, Değirmendere`de arıtma tesisleri sadece 2020 yılına kadar suyu temizler. Değirmendere`nin suyu artmıyor ancak Trabzon`un nüfusu her geçen gün artıyor. DPT baraj için ek ödeneğe de karşı çıkıyor. Firmaya yaklaşık 5 trilyon borcumuz var. Bu olumsuzluk çözülmediği takdirde, baraj yıl sonuna kadar yetişemeyebilir dedi. Çelik, Değirmendere suyunun temiz dahi olsa 2000`den sonra Trabzon`a yetmeyeceğini vurgulayarak, Belediye Değirmendere`den günde 100 bin ton su çekiyor. Kurak geçen yaz aylarında Değirmendere`nin suyu azalacağından bu kadar su çekemeyebilir. Galyan Barajı bittiğinde barajda 34 bin metre küp su birikecek. Baraj 1 yılda 100 milyon metreküp su veriyor olacak. Trabzon halkının, bir an önce DPT`nin bu kararını değiştirmesi gerek diye konuştu.

Diğer Piyasa Haberleri